Междувременно американски депутати ги обвиниха, че нарушават обещанията си

Талибаните отново настояха, че са превзели последната провинция на Афганистан, която не е под техен контрол. Те пуснаха кадри как бойците им издигат талибанския флаг в столицата на северния район. Междувременно американски депутати обвиниха новите управници на Афганистан, че въпреки обещанията, умишлено блокират хиляди, които чакат евакуация на летището в Кабул.

Талибаните показаха запис на техни бойци пред сградата, в която е кабинетът на губернатора. Въпреки настояванията на отрядите, които воюват с тях, че борбата продължава, талибаните казват, че и цялата територия на Афганистан вече е в техни ръце.

Лидерът на афганистанската съпротива в Панджшир е готов на преговори

Смята се, че съпротивата в Панджшир е причината, поради която талибаните се бавят с официалното обявяване на новото правителство в Афганистан.

Междувременно американски депутати обвиниха талибаните, че нарушават обещанията си. „Шест самолета с американски граждани и преводачи не могат да излетят. Талибаните ги държат заложници и искат неща в замяна”, заяви Майкъл Макол - конгресмен от Републиканската партия.

Частни организации са уредили полетите, за които говори Макол. Според него повече от 1000 души умишлено са задържани на летището в Кабул, като талибаните искат да изтъргуват освобождаването им.

„Те не им позволяват да излетят вече няколко дни", посочи Макол.

Талибаните искат да имат дипломатически отношения с Германия

А Западът, макар и неохотно, ще трябва да комуникира с новите управници на Афганистан. Канцлерът на Германия Ангела Меркел каза, че такива контакти са наложителни, защото трябва да бъде договорено изтеглянето на още хора от страната. „Разбира се, ще трябва да говорим с тях, защото сега те са на власт. Ние искаме да изтеглим хора, които са работили с германски организации и особено тези, които са били част от кампании за хуманитарна подкрепа и подпомагане на развитието на страната”, заяви тя.

Германия се надява да може да договори с новите управници на страната част от дейността на благотворителни организации в Афганистан да продължи. Дали това ще стане би бил ясен знак дали твърденията на талибаните, че са се променили, носят някаква тежест.