Какви са причините и докога ще продължават да растат цените?

Рекордно поскъпване на храните на прага на есента. Цените на основните продукти, които купуваме, са се повишили значително през последната година, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Според експерти новите цени на тока, природния газ и петрола ще доведат и до нов ръст в търговската мрежа. Докъде ще стигнат цените на основните продукти до края на годината – отговорите потърси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Към началото на септември най-много са се вдигнали цените на едро на олиото, брашното, пилешкото месо, яйцата и ориза. Спрямо година по-рано някои от тях са поскъпнали с близо 50 % - като олиото, например. При плодовете и зеленчуците най-сериозен спрямо същия период на миналата година е скокът при краставиците, прасковите, зелето, морковите и чушките. През август изненадващ ръст от близо 33 % беше отчетен и при световните цени на храните.

Само за месец цените на почти всички продукти, които Ангелина Иванова слага в количката, вървят нагоре. От началото на август храните, които купува, на едро, поскъпват средно с над 7 %, а по веригата – до щанда – ръстът е още по-голям. Разликата Ангелина вече усеща и по джоба.

Седем седмици подред цените на храните на едро вървят нагоре, потвърждават и от Комисията по стоковите борси и тържищата. 

„Интересното е, че същата тенденция се наблюдава в Германия, Португалия, Франция и Испания”, коментира Владимир Иванов, председател на ДКСБТ.

Най-много на едро са поскъпнали плодовете и зеленчуците, а абсолютен рекордьор през последната година е олиото.

За да проверим защо поскъпват храните, тръгваме по веригата: от производителите – през доставчиците – до щандовете в големите магазини.  Всяка стотинка отгоре заради по-големите разходи за транспорт и доставки вече усещат и от бизнеса. През последните месеци нагоре тръгват и цените на основните суровини, които преработват.

Производството става по-скъпо и заради по-скъпите ток и горива, обясняват от бранша. Но засега задържат цените.

„Преработвателната индустрия е много зависима от тока – като започнем от производството на хляба и стигнем до поточните линии за пакетиране на всички храни. Нашите членове полагат големи усилия да забавят този натиск и той да не стига директно до потребителя”, коментира Яна Иванова от Сдружението "Храни и напитки".

През последния месец разходите за отглеждане на плодове и зеленчуци също растат, но засега производителите сами поемат разликата на пазара.

Ще скочат ли още цените - гледайте във видеото

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.