Това решение взеха на Комисията за разследване на полицейското насилие

Препоръка за разследване и отстраняване на шефа на НСО бригаден генерал Емил Тонев, както и на прокурор Вероника Трифонова, която е разследвала полицейското насилие на протестите през 2020 - това решение взе Комисията за разследване на полицейското насилие.

Искането за отстраняване на началника на НСО генерал Емил Тонев е защото той "прикрил записите с полицейско насилие от 10 юли". Това заяви председателят на комисията Николай Хаджигенов. 

„Има препоръки за отстраняване и разследване на отделни длъжностни лица – шеф на НСО, Вероника Трифонова, полицейски служители. Препоръките са към софийска градска прокуратура, не към главния прокурор, към министерството на вътрешните работи. той отговаря писмено на 2 съдебни състава на Софийския районен съд, че НСО не разполага и не е разполагало с тези записи. Също така са били така любезни да ги изтрият“, каза  Хаджигенов.

 

Същото искане ще бъде предложено и за двамата служители на НСО,  които са наблюдавали камерите на 10 юли. Те също са били изслушани от комисията на закрито заседание. Предложен за отстраняване е и прокурорът, на който са или разпределени преписките за полицейско насилие - Вероника Трифонова.

"От събраните доказателства е ясно, че тя е имала събрани всички необходими доказателства за изготвяне на обвинителни актове. Вместо това тя е прекратила преписката за полицейско насилие", каза още Хаджигенов.

Искането за отстраняване обаче доведе до спорове. 

„Не сме ние органът, който трябва да дава указания кой да бъде назначаван и кой да бъде уволняван. Шефът на НСО се назначава по обвързаната компетентност, предлага се от Министерския съвет и се назначава с указ на президента”, припомни Атанас Атанасов от „Демократична България”. Същите резерви изразиха и от БСП относно прокурор Трифонова.

 

 

„По отношение на именно тази дума – остраняване. По мое лично мнение тук ще има смесване на законодателна и съдебна власт”, смята Иван Иванов.

934 граждани са били подслушвани по време на протестите, което е 1/7 от всички подслушвания за 2020 година, обявиха още от Комисията.  

От Националната служба за охрана и прокурор Вероника Трифонова ни отказаха коментар за направените предложения.