И последните дни на този парламент ще минат под знака на противопоставянето

Развръзка на политическата интрига от последните дни! Президентът Румен Радев реши - дава на парламента още няколко дни за работа. В четвъртък, 16 септември, ще бъде назначено служебно правителство и ще бъде разпуснато 46-ото Народно събрание.

Президентът обяви кога назначава новото служебно правителство

Депутати вече поискаха парламентът да се събере извънредно още утре, за да успеят да гласуват в зала вече започнати законови промени, което доведе до нови юридически спорове. На масата е сложен контролът върху Бюрото за защита на свидетели и отнемане на държавната охрана на главния прокурор.

И последните дни на този парламент ще минат под знака на противопоставянето. Част от депутатите поискаха да бъде свикано извънредно заседание и събраха необходимите подписи. Такова заседание обаче няма да има, обяви председателят на парламента Ива Митева.

Тяхното искане беше затова в пленарна зала окончателна да мине законопроекта Бюрото по защита от главния прокурор да се прехвърли към Министерството на правосъдието. След всички задочни спорове се стигна и до обвинения спазва ли се Конституцията или не.

„Демократична България” иска свикване на извънредно заседание на НС

Oбратното броене започна, но напрежението остава, дори и след решението на президента кога ще разпусне парламента.

„Поздравявам президента за това решение. И тъй като десетина дни се упражняват върху мен и президента, искам да кажа няколко неща”, заяви Митева. И влезе в задочен спор с депутати, които я критикуват, че нарушава Конституцията, като не свиква извънредно заседание, въпреки че има необходимите подписи за това.

„Вчера Мая Манолова си позволи да каже, че съм нарушила Конституцията. Кое точно съм нарушила, след като Конституцията определя само субектите, които могат да свикват заседанието”, обясни председателят на Народното събрание. Ива Митева отново обясни, че правилникът изисква да минат 72 часа след гласуването на конкретен законопроект в комисия и да има доклад. Такъв нямало.

Манолова: Митева нарушава Конституцията

"Затова съм изумена от това, което е казал и Христо Иванов, че тези срокове са обструктивни и че тези срокове могат да не се спазват. Те не си свършиха работата, но отправят упреци. Не приемам такива упреци. Има някакъв праг и граница на търпимост”, посочи още тя.

„Председателката на парламента г-жа Митева искаше да започне съдебна реформа, много искаше, но нямаше желание”, смята Мая Манолова.

„Госпожа Митева е малко повече емоционална. Човек, ако има желание да се свърши работа, винаги може да се свърши. Слава Богу, президентът даде този ден”, каза Христо Иванов.

Извън този спор депутатите направиха равносметка на краткия живот на този парламент.

Манолова: Митева искаше, но нямаше желание да започне съдебна реформа

„Това, че не беше съставено правителство, не е в наша вреда, защото имахме малко депутати. Ако бяхме подкрепени, щеше да има” смята Радостин Василев от „Има такъв народ”.

„Много неща не свършихме. Всъщност не свършихме нищо”, каза Росица Кирова.

„Този парламент е изчерпан. Няма какво повече да свърши”, категоричен бе Филип Попов.

„Ще трябва да се научим да функционираме в друга среда, в която има няколко средни партии, които да намерят диалог”, смята Христо Иванов.

А председателят на парламента обобщи краткия парламент с писмо, което получила от 24-годишно момче от Разград.

„В него той ми написа: „Аз не пожелавам скорошно правителство, не защото не искам, а защото знам, че раждането и съществуването са фиксирани в определен срок. Когато нищо не може да се получи, когато нямате гласовете, няма как да стане”, обясни Митева. Според нея президентът ще издаде указ в сряда с дата за разпускане 16-ти септември и така на парламентът му остава още едно - последно заседание.

Скандалите, обидите и липсата на единомислие белязаха и 46-я парламент, който не успя да излъчи правителство, в общо 22 заседания от юли до днес, а перспективата, която даде президентът, позволява още броени часове законодателна работа.

Всъщност, именно законодателната работа на депутатите беше една от основните критики към това Народно събрание. С упрек, че Парламентът се е превърнал в орган за изслушвания, но не върши основната си работа - да променя и кове закони. За този период бяха внесени 78 законопроекта. Но едва 3 от тях бяха приети окончателно в пленарната зала, и то с много скандали и денонощна работа - това са актуализацията на бюджетите на Здравната каса,  Държавното обществено осигуряване и Държавния бюджет.

Всички останали са във фаза на първо или второ четене. Вероятно към статистиката ще се добави още един окончателно приет закон - този за Бюрото по защита. Така голяма част от времето на депутатите премина в парламентарен контрол над служебния кабинет. Към министрите са отправени 49 питания и 582 въпроса.