Над 500 деца са пострадали на пътя за 10 месеца

На прага на първия учебен ден КАТ с тревожна статистика – над 500 деца са пострадали на пътя за 10 месеца. 16 са загиналите в катастрофи. А на този фон – пътните полицаи ще контролират с приоритет за нарушения на пешеходните пътеки до училищата и детските градини.

КАТ със специални мерки по пътищата за трите почивни дни

За броени минути екип на NOVA застана до пешеходна пътека на булевард „Дондуков” в София, на метри от училище и откри нарушители. Подобно е положението и в ж.к. „Надежда”. Това е кварталът, в който от утре 8-годишната Марина трябва да ходи на училище.

„От вкъщи до училището има два пътя и трябва да пресичам внимателно”, обяснява момиченцето. Но само с придружител - мама или тате, защото все още е малка. Но вече забелязва нарушителите на правилата.

„Пресичат някои правилно, други не. Шофьорите понякога не изчакват пешеходците като пешеходците са с предимство винаги”, казва Марина.

НА УЧИЛИЩЕ В ПАНДЕМИЯ: Годината ще започне присъствено, но при строги мерки

За да са видими децата на пътя, със или без придружител, от 1 септември от КАТ проверяват качеството на маркировката и знаците около училищата и детските градини в цялата страна. Голяма част от пешеходните пътеки са избледнели. От пътната полиция обаче казват, че скоро ще бъдат освежени.

„Планираме и провеждане на специализирана полицейска операция. Нашите усилия ще са  в седмицата между 15 и 22 септември към опазването на живота и здравето на децата и техните близки , родители”, обясни Мария Ботева от „Пътна полиция”.

А преди да се върне в класната стая, Марина отправя апел към шофьорите:

„Бих казала да спират, защото пешеходците винаги са с предимство”.