Това е твърдение на служебния вътрешен министър Бойко Рашков

Преминаването на Бюрото за защита на свидетелите от главния прокурор в правосъдното министерство ще създаде риск за защитените свидетели. Това заяви Иван Гешев ден след като народните представители приеха законопроекта на второ четене. Гешев каза, че законът е приет „на коляно”.

Това е унищожаване на работеща структура, смята още Иван Гешев. Според главния прокурор рискът ще е за защитените свидетели.

„Тъжното ми е за хората, че никой не го интересуват стотиците семейства, които ще имат проблеми”, каза Гешев.  

Към момента бюрото за защита охранява и него. Дали тази охрана ще отпадне, Гешев каза, че не знае. И не го интересувало.

„За мен не е проблем. След като държавата иска да има единственият главен прокурор без охрана, това не е проблем. Не се притеснявам от нищо, никой не ме е карал да ставам главен прокурор. Нямам проблеми нито с психиката, нито с егото, така че тази тема надявам се да не е на лично отношение”, каза Гешев.

Окончателно: НС реши Бюрото за защита да бъде отнето от главния прокурор

Дори тази охрана на главния прокурор да отпадне обаче все още остава опцията той да бъде пазен от НСО.  

Макар и задочно Гешев отговори на Бойко Рашков.  Вчера служебният вътрешен министър заяви, че делото за заплаха срещу бившия премиер Бойко Борисов е при главния прокурор. Това станало ясно след като от Главна дирекция „Национална полиция” поискали от прокуратурата материалите по архивираното вече производство.

„Отговорът на Градската прокуратура е, че делото се намира във или при главния прокурор и то не е предоставено на ГДНП. Преписката е изпратена както изискват нормативните разпоредби на прокуратурата и от тогава ни вопъл, ни дума, ни стон”, каза Рашков.

„За господин Рашков ще кажа, че аз уважавам българските институции. Тоест какво се случва с тази проверка  - нямам представа. Но не е това, което той казва. Има си наблюдаващи прокурори и въпросите са към СГП”, каза Гешев.

Без конкретен отговор остана и въпросът – какво и защо главният прокурор си е писал със Севдалина Арнаудова – пиара на експремиера Бойко Борисов. Снимка, направена по време на правната комисия преди седмица, документира чата им.

„Да не профанизираме разговора. На този ден да се занимаваме с жълтини”, каза Гешев.

Той присъства на откриването на паметник на 28-ия американски президент – Удроу Уилсън в София. Идеята е на следователи, прокурори и общественици. Реализирана е с помощта на КРИБ. На церемонията присъстваха бившият президент Георги Първанов, както и представители на американското посолство у нас.