Темата скара депутатите в последния работен ден на парламента

Бюрото по защита на свидетелите, осъществяващо личната охрана на главния прокурор, минава под управлението на Министерството на правосъдието. Това решиха окончателно депутатите в последния работен ден на парламента. Темата скара народните представители.

Партиите сблъскаха позиции и по друга идея – закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурата. Промените обаче няма да станат факт, защото бяха приети само на първо четене без подкрепата на ГЕРБ и ДПС.

„Кой има полза от това - всички знаем. Определени престъпни групи олигарси, които се укриват от българското праводъдие си имат представители тук, дори и адвокати. Още днес следобяд ще си броят хонорарите”, заяви Хамид Хамид от ДПС.

Депутатите се скараха заради преместването на Бюрото за защита

Така от партията ядосаха другите. „Нямаме никакво съмнение, че ДПС искат да запазят статуквото и в частност Бюрото да остане там, където е, защото вероятно ще имате нужда от защита”, каза Радостин Василев от “Има такъв народ”.

„Явно Пеевски ще стане защитен свидетел срещу Борисов.  Нямам друго обяснение”, посочи Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме”.

За промяната все пак призоваха от „Демократична България”. За ГЕРБ обаче това не е реформа.

„Съдебната реформа не просто предстои, тя е дължима”, заяви Атанас Славов от “Демократична България”.

„Аз ви питам - реформа в съдебната система за един месец ли се прави? Без правителство, без мнозинство”, коментира Анна Александрова от ГЕРБ-СДС.

Споровете завършиха с резултат - окончателно Бюрото за защита вече не е в ръцете на главния прокурор, а в тези на правосъдното министерство.

И дойде ред на равносметката. След 57 дни работа. „Изтече срокът на годност на това НС. Политическата криза се задълбочи, а изходът от нея става все по-труден”, каза Десислава Атанасова.

„Разделителни линии - между партии на статуквото и партии на промяната. Плаващо мнозинство означава плаваща покупко-продажба на гласове и интереси”, коментира Корнелия Нинова.

Не беше пропуснат и президентът Румен Радев.

„Свидетели сме на безподобно отношение към Конституцията. Нарушение от президента. Безпардонно зачерква законността. Той или се е самозабравил или работи за президентска република”, каза Мустафа Карадайъ.

За някои - равносметката има и положителен прочит. „За 26 заседания този парламент направи повече, отколкото беше свършено от кабинетите на ГЕРБ”, посочи Мая Манолова.

„Искам да се извиня на тези, с които съм огорчил с нещо и  ще ви очаквам да работим пак”, заяви Христо Иванов.

Така последният звънец на 46-то Народното събрание удари точно в 17:26 часа. „Колеги, пожелавам ви една успешна кампания на всички”, каза Ива Митева.

„Парламентът свърши добра работа”, посочи още тя.