Стойността на стоките у нас стремглаво расте

Отново ни чакат мрачни прогнози за високи цени и тежка зима. Стойността на стоките у нас стремглаво расте - драстично са поскъпнали плодовете, зеленчуците и олиото. С рекордните цени хората в най-бедния регион у нас – Северозапада, се справят трудно заради месеца. През септември учениците тръгват на училище, а подготовката им изисква около 300 лв. Осигурява се и отоплението, което във Враца основно е на дърва – кубик стигна 100 лв. Хората подготвят и зимнина, но зеленчуците също гонят рекордни цени.

Как ще се отрази скъпият ток на сметките на потребителите

82-годишната Павлина Лазарова от врачанското село Бели Извор показа пред екип на NOVA своя остров за оцеляване – мазето. По рафтовете вече е складирала зимнината и сега ще прави вино, въпреки че и гроздето, и зеленчуците са доста по-скъпи.

„Аз не купувам зеленчук! Туршиите съм ги направила, защото ако ги няма тези туршии и тия буркани, няма живот. Аз не мога да отида да си купя”, казва тя.

Богдана Цветкова от Враца обаче няма двор и се налага да си ги купи от пазара. Притеснена е от разликата между цените от миналата и тази година.

„Много голяма разлика! Гледам домати 4 лева, 3 лева. Какво е това?! Всичко поскъпна. Не знам как ще се живее”, споделя жената.

Каква е причината за ръста в цените?

„Поскъпват зеленчуците, защото няма. На борсите всичко е скъпо”, обясни Георги Стефанов, който е търговец. За да може да работи щанда му, той обикаля производителите и успява да достави по-евтин зеленчук. Разбира клиентите си, защото и той като тях зимата разчита на консерви домашно производство.

Сред най-дискутираните теми сред хората обаче са цените на кубик дърва, които също вървят упорито нагоре.

„80 лв. за самите дърва - да ти ги нацепят, да ти ги нарежат, да ти ги вкарат и то излиза над 100 лева”, изчислява Димитра Лилова. Едно домакинство обаче се нуждае от поне 10 кубика и това струва 1000 лева. Сравнимо с цената на тока обаче, това остава предпочитания начин за отопление.

Къде на истина, къде на шега някои се готвят дори за алтернативно осветление. Така в пословично бедния Северозапад  до зимата всеки ще продължава да търси начин да си създаде своя остров за оцеляване, като този на 82-годишната Павлина, опитвайки да балансира успешно между разходи и доходи.

Цените на основни хранителни продукти са скочили рекордно (ВИДЕО)

Във Велико Търново, а и не само, оплакванията са от високите цени на тока, които заплашват малкия бизнес с фалит.

Проблемът се оказва изключително сериозен. Екип на NOVA сравни цените на свободния пазар – те са поскъпнали с над 100% от февруари насам. От септември и октомври пък се очаква и драстично поскъпване на цените и услугите.

Великотърновецът Елин Василев има обществена пералня и химическо чистене. Уредите му са единствено на ток и сметките за електрическа енергия са най-големият разход за фирмата му. Следейки фактурите си всеки месец, Елин забелязва как постепенно цената на тока расте.

„В самото начало беше ок. Цената беше нормална – от 11 до 13 стотинки. До май месец – 16 стотинки. Последните месеци – юни, юли и август, цената нарасна на 23 стотинки, което е двойно”, разказва мъжът.

Природният газ поскъпва с над 20%

Освен двойната цена на електричеството, Елин се сблъсква и с още един проблем - отчитането и ценообразуването.

„В последните два месеца една от фактурите, които обжалвахме, е за 20 000 киловата за месец, което е недопустимо да го консумираме и имаме период, в който сме начислени с повече от един месец. Това е веднъж една цена, следващия месец е друга”, казва още той.

Прогнозите на великотърновеца не са оптимистични, както за своя - малък, така и за средния бизнес. Според Елин Василев в случаи като неговия трябва да се намесва Държавната комисия за енергийно и водно регулирания и да упражнява строг контрол над частните дружества.