Вижте какво показа проверка на NOVA

Започват масови проверки на Агенцията по храните в училищните столове и лавки. В началото на учебната година инспекторите ще следят спазват ли се изискванията за безопасност на храната, предлагана в училищата и детските градини.

Заради коронавируса приготвянето, доставката и сервирането на храната става по строги правила и мерки за безопасност. Част от тях включват и поставяне на маски, ръкавици и защитни костюми за персонала.От началото на учебната година до 30 септември от Агенцията по храните ще проверяват столове, бюфети и всички търговски обекти, предлагащи храни в училищата. Инспекторите ще контролират произхода и съхранението на продуктите, както и правилното пакетиране на предлаганите храни. Какво е качеството на храната, която децата ядат в столовете и лавките около училищата провери Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

"НА ТВОЯ СТРАНА": Опасни храни в интернет

През последната учебна година родители отново сигнализираха до нас за лошо качество и минимално количество на храната, която се предлага в определени училища.

Никол Кунева е кулинарен блогър и майка на две деца. Според нея закуските, които се предлагат на малките ученици, често са некачествени и не отговарят на изискванията за качество.

Всяка седмица десетки сигнали за нездравословни закуски, които се предлагат в училищата и детските градини, достигат и до експертите от Фондация „За храната”.  

„Получаваме ежеседмично сигнали за храна, която е с изключително ниско качество, с ниска хранителна стойност – основно под формата на тестени и захарни изделия”, каза Екатерина Йосифова от фондацията.

СЛЕД РЕПОРТАЖ НА NOVA: Отстраниха фирмата, осигурявала храна на столично училище

Показваме снимките и на експерти по хранене.

„Това вече граничи с подигравка. Не може сандвичът да е само с едно парченце морков”, каза проф. Стефка Петрова, консултант по хранене

Влизаме в произволно избрано училище в Пловдив. Контролът започва от кухните, в които се приготвят продуктите и достига до самите столови, където се сервира храната. Инспекторите първо проверяват качеството на продуктите, които влизат в менюто.

 „Менюто за днес, което децата ще консумират е таратор, пиле с ориз и ябълка. Наличните суровини, които ще се използват за тези храни, са по стандарт”, обясни инж. Мариела Стоименова от ОДБАБХ – Пловдив.

При проверката в това училище не бяха открити нарушения. Инспекцията ни продължава в столичната 151 детска градина. 

Какво откри екипа ни там - гледайте във видеото.

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.