Приемането на документите ще се извършва до 29 септември

Регистрацията на партии и коалиции за вота 2 в 1 започна. Изборите са насрочени за 14 ноември. Кабинетът отдели за изборите близо 124 млн. лв., като за цялата година сумата за избори достигна 250 млн. лв. Ако има балотаж за избора на президент, той ще е на 21 ноември. Приемането на документите ще се извършва от днес до 29 септември. За вота 2 в 1 ще гласуваме с една карта.

Няма подадени документи от партия или коалиция в първия ден от началото на регистрацията в Централната избирателна комисия за участие в изборите 2 в 1 през ноември. С началото на регистрацията, обаче успоредно започва и техническата подготовка за изборния процес. От ЦИК обещават за тези избори разяснителната кампания да стартира по-рано и да имат достатъчно време хората, които искат да гласуват да разберат как могат да го направят при избори две в едно с машинен вот. Най-вероятно ще има достатъчно симулатори, поставени на публични места. Ще се наложи обаче промяна във софтуера на машините, казват от „Сиела Норма”, а в подготовката на изборния процес участват активно и от Обществения съвет към ЦИК.

За първи път избори две в едно ще се проведат изцяло с машини. За целта от ЦИК обясниха, че са нужни още устройства, за да се осигури безпроблемно гласуването за президент и вицепрезидент и за депутати.

МВнР работи по организиране на изборите зад граница на 14 ноември

„Ще се закупят допълнително или ще се направи опит за закупуване на 1600 устройства за гласуване, които сме преценили, че са необходими, за да покрием нуждите при гласуване две в едно”, заяви Цветозар Томов, говорител на ЦИК.

Избирателят обаче няма да може да види машината в деня преди вота. „Тя ще бъде пломбирана, в изборния ден ще бъде отворена рано сутринта, но ще има машини на тестово гласуване във всички районни избирателни комисии. Около сто машини. В предните избори това беше проблем”, подчерта Томов.

От фирмата доставчик на машините обясниха, че за изборите през ноември софтуерът на устройствата трябва да бъде променен.

„Прототипът, който сме представили на ЦИК, по устни обсъждания с тях да има допълнителен екран, в който избирателят - първо да избере дали ще участва и в  двата избора или само за президент или само за парламент и да му се  визуализират последователно едната бюлетина да гласува, другата бюлетина да гласува и вероятно две разписки да бъдат отпечатани и за двата вида избори”, заяви Веселин Тодоров от „Сиела Норма”.

"Сиела Норма" е готова да достави 5000 машини за гласуване на цена 5200 лева на устройство

Предложения за улеснение на избирателя дават и от Обществения съвет към ЦИК.

„Да се ползва една карта, да излизат два отрязъка с различен вид и форма. Също при хартиено гласуване да има някакъв начин да се идентифицират тези бюлетини. Едното предложение беше на гърба на хартиените бюлетини да има някакъв знак, при което човек може много лесно да разбере в коя от двете урни да го пусне”, подчерта Стоил Цицелков, ОС към ЦИК.

И ако за улеснението на избирателя в деня на вота има яснота, то въпросът със собствеността на машините и тяхната цена остава нерешен.