Има паднали стълбове, изкоренени дървета, повредени са покриви

Смерч връхлетя тополовградското село Орлов дол и нанесе щети на къщи и селскостопански постройки.Това съобщиха от Областната администрация в Хасково.

Необичайно силният вятър е отнесъл навеси и една веранда на къща. Също така е повредил покриви на сгради. Има паднали стълбове, а електричеството е преустановено. Изкоренени са дървета и са отнесени в реката. Високи борове са паднали в двора на църквата в селото, които вече са обработени и се отстраняват. Утре ще бъде осигурена механизация, която да премахне дърветата от реката, коментира областният управител на  Хасково инж. Минко Ангелов, който пристигна на място, заедно с ръководството на община Тополовград. 

Бурята е била толкова силна, че за няколко минути е успяла да пречупи огромни здрави дървета като клечки.

„Не сме успели изцяло да се справим с последиците, почистихме главната улица, по която се движат много автобуси и автомобили. По другите места днес очаквам от Общината да се формира група, която да дойде и да помогне на хората. Има отнесени 2-3 покрива. Стопанска сграда е унищожена изцяло. Трябва селото да се почисти”, заяви пред NOVA кметът на Орлов дол Виолета Георгиева.

 

 

Часове наред хората са останали и без елестричество заради скъпани проводници и паднали стълбове. Електричеството е възстановено частично, на места няма ток заради паднали стълбове. Днес се надяват да успеят бързо да се възстановят от бедствието.

Бурята връхлита Тополовградско привечер и за минути успява да отнесе покриви, дървета и стълбове. Огромен ламаринен покрив е прелетял десетки метри и се е стоварил върху къщата на семейство Георгиеви, които са изкарали безсънна нощ при съседите си. 80-годишното семейство за първи път вижда подобна стихия.

 

Временни постройки са отнесени в съседни дворове. Стихийният вятър е вилнял в още 3 села – Владимирово, Светлина и Каменна река. Засегнати се отделни части от населените места. Сформирана е комисия със заповед на кмета на Тополовград Божин Божинов, която ще опише  щетите. Докладът ще бъде предоставен на междуведомствената комисия, за да бъдат отпуснати обезщетения на хората, чиито имоти са засегнати.

 

Репортер: Димитър Иванов