Хората недоволстват от ВиК услугите в Копривщица

Протест блокира Подбалканския път за часове. Причина са проблеми с водопровода на град Копривщица. Хората недоволстват от ВиК услугите в населеното място. Водопроводната мрежа не е подменяна повече от 50 години, а водата е негодна за пиене. Авариите са чести, твърдят местните жители.  А при всеки дъжд къщите на хората се наводняват.

Протест в Бургаско заради лоши ВиК услуги

Точно в 11 часа жителите на Копривщица блокираха Подбалканския път.

„Протестираме, защото е невъзможно в 21 век, при всеки дъжд от банята да извират фекалии”, каза Милка Павлова.

„Каналът се излива в къщите на хората и в детската градина. И ние по цяла нощ отводняваме къщите, които са паметници на културата”, посочи кметът на общината Бойка Дюлгерова. По думите й, ВиК мрежата в града не е подменяна от 1965 година.„Проблемът е от 20 години. И ножът вече е до кокала”, добави тя.

През последните години са подавани множество сигнали до всички институции. Реакция обаче нямало. Само обещания. А през това време проблемите продължават.

 

 

За да видим как се правят хората – от протеста екип на NOVA отиде в града. Въпреки че не е валяло  от повече от месец, аварии не липсват. А част от шахтите продължават да преливат. Преливащата вода е от мръсния канал, уточняват жителите на Копривщица. И казват, че битът им през последните години е подчинен изцяло на проблемите с водопровода и канализацията в града. 

Кога конкретно проблемът ще бъде решен – все още не е ясно. От Регионалното министерство заявиха за NOVA, че към тях е подадено искане за  финансиране на ВиК мрежата в Копривщица. Общината е включена в базата данни с кандидатите за финансиране, а то ще започне поетапно, в съответствие с бюджета на Министерството.