Разговор с председателят на ДАЕУ Красимир Симонски

"Нямаме информация за атака към ЦИК, проверка направихме, но няма данни за такова кибернападение", информира в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS Красимир Симонски, председател на Държавна агенция "Електронно управление".

"Срещу мощна кибератака имаме възможност да се противопоставяме заедно с нашите партньори. Най-много се атакува държавата и институциите, както и където има пари", каза още той.

Красимир Симонски добави, че се надява такава атака да няма, но всичко възможно ще бъде направено чрез организация и механизми за ескалиране, експрети и мобилизация на всички сили на страната за противопоставяне.

За него атаки от подобен тип са реални бойни действия и даде пример с една българска община, която е била обект на злонамерени действия 7 млн. и 600 000 пъти за един месец.

Относно атаките към сайта на НСИ в началото на преброяването в България, специалистът заяви, че всъщност те не са спирали, но реакцията в първите два дни е била адекватна и е дала резултат - преброяването е продължило. Председателят на ДАЕУ бе категоричен това ще остане така, въпреки че атаките се случват и в момента.

Красимир Симонски заяви, че системата за преброяване е закупена готова, а е използвана и на други места, което дава някаква гаранция за нейната сигурност.

Той призна, че компрометиране в сигурността на данните е възможна, но въпросът е колко това е трудно и колко често се случва и добави, че тестове на системата са направени, включително и в реален режим.

Вижте повече във видеото.