От 01.10.2021 г. задължение за представяне на задграничен паспорт имат граждани, които нямат постоянен статут във Великобритания

От октомври Великобритания спира да признава българските лични карти и новопристигащите в страната ще трябва да представят международен транспорт. промяната е част от новата емиграционна политика на Лондон след Brexit. От това вече има пострадали доста българи.

Зачестяват сигналите от българи, които са спирани на британските граници и разпитване за целта на тяхното влизане във Великобритания. Пет пъти са се увеличили подобни подробни проучвания спрямо граждани от Източна Европа. най-много са проверявани румънците, а но второ - българите. Това създава проблеми на редица български семейства, които от години живеят и работят на Острова.

Консулът на България в Лондон Иван Ванчев припомни в "Твоят ден" по NOVA NEWS, че от първи януари стриктно има изискване за работна виза за Великобритания, ако се декларира пред гранична полиция, че се пристига в страната с цел работа.

Той допълни, че британските гранични власти, както и българските, имат не само правото, но и задължението да изискват подробна информация от весеки, който иска да влезе в страната.

Също така според него след пандемията от COVID-19 са отминали спонтанните пътувания, тъй като вече всичко е придружено от тестове, специална регистрационна форма, заплащат се последващи тестове на място.

Според Иван Ванчев няма целенасоченост към граждани на страни от Източна Европа, а най-много са спирани румънци и българи, защото те статистически са най-големите групи на британските острови.

Той отново каза, че от 01.10.2021 г. задължение за представяне на задграничен паспорт имат само тези граждани, които нямат постоянен статут във Великобритания. Тези със статут спокойно могат да влизат и излизат от страната до края на 2025 година.

Вижте повече във видеото.