Разговор с проф. Георги Лозанов и Юлияна Дончева

"Драстичното увеличение на цената на тока е засяга всички, знаем, че ще има такова, но още не знаем какви ще са параметрите, в неизвестност сме каква зима ни очаква", това изтъкна като тема на седмицата в "Твоят ден" по NOVA NEWS журналистът Юлияна Дончева. 

Според културологът  проф. Георги Лозанов темата за тока е важна, както и тази за новия политически проект на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната" и те не бива да се противопоставят. Политическата тема за него е от значение, защото най-после ще може да се види дали така наречените партии на промяната ще могат действително да реализират тази промяна, дали ще могат да създадат нова власт, управляваща по нов начин.

Професор Лозанов вярва, че това може да се случи, ако тази партия се откъсне от президента, най-малкото, защото това е противоконституционно. От друга страна, за него е задължително изчистването на идеологичната ориентация на проекта, защото ляво-дясното винаги се характеризира с мъглявост. 

"Липсата на идентичност предполага желанието да се привлече всеки, стига да върши работа", каза още експертът.

Юлияна Дончева допълни, че думата "промяна" вече трябва да се употребява внимателно, защото се изтърка от употреба, особена когато се види кои са лизата на тази промяна - нейни колеги от парламента преди 20 години. Колкото до проекта на бившите служебни министри, Дончева се съгласи, че е политически миш-маш с десни инструменти да правиш лява политика. За нея това не е сериозна политическа заявка.

Проф. Лозанов е убеден, че политиката на национално лидерство в страната е свършило, вече няма да се търси месия, след като и Слави Трифонов не е успял да свърши тази работа, но вече и хората разбират, че няма как чрез един лидер, на когото даваш цялата власт, да се получат нещата, защото се получават тежки деформации. Това е довело на преден план да излязат експерти, каквито са Петков и Василев.

Юлияна Дончева отбеляза, че не може да пращаме в парламента хора, които са близки до нас по начина на говорене и държане, защото Народното събраниое трябва да е цвета, най-доброто от нацията, а не да припознаваме себе си в хората, които избираме. Според нея изминалите два парламента са била падението със срамните сцени, на които сме били свидетели.

Вижте повече във видеото.