Има ли все още свободни места?

Почивката в края на годината – по-скъпа тази зима! Това показват офертите на хотелиери и туроператори за новогодишните празници. Три месеца преди да посрещнем 2022 г. резервациите за празничната нощ вече набират скорост, а за някои места за настаняване вече сме закъснели.

Има ли все още свободни места и колко ще струва да посрещнем новата година извън дома провери Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Очакванията са в периода 24 декември – 2 януари на път да тръгнат около 500 000 българи. Сред най-търсените дестинации и тази зима ще бъдат ски курортите, СПА и балнео комплексите, както и обектите за културно-исторически туризъм.

Резервациите в един комплексите с къщи за гости във великотърновския Балкан са започнали още през лятото. Свободни места все още има, но интересът е далеч по-голям от предишни години, разказва ни собственикът Елица Гавазова.

„Още от август месец има запитвания. Ние също се учудихме, но това е напълно обяснимо на фона на мерките и ограниченията. Първото, което питат, е, дали ще има други хора”, разказа Гавазова

Къщите в комплекса са самостоятелни, а във всяка от тях могат да почиват между 10 и 14 човека.

„ Къщите са малки, т.е. не се позволява струпване на големи компании, работим по абсолютно всички мерки и хората могат да бъдат спокойни. Докато преди години основен фактор за наемане на къща беше ниската цена, в момента се приема като лукс – защото е по-трудно да намериш място, където да се събереш с приятели и да празнуваш спокойно на фона на пандемията”, каза още собственичката.

Бърза справка в онлайн платформите за резервации показва, че три месеца преди почивните дни в края на годината - възможностите за запазване на вили и къщи за гости са почти изчерпани, а свободни места – рядко се намират.

ПРОВЕРКА НА NOVA: Подвеждат ли туристите със скрити такси при резервация на почивка?

Свръхтърсене за този тип обекти отчитат и туроператорите.

 „Типът търсене се промени – в посока да се търсят по-малки места за настаняване, частни къщи – така че хем хората да са ограничени от контакти с други лица, хем да не ги засегнат някакви евентуални рестрикции”, обясни Димитрина Горанова от Асоциация на туроператорите.

 Въпреки че свободни места към момента няма - шанс да посрещнем новата година в такива къщи все още има, тъй като някои от собствениците още изчакват – и при какви мерки ще работят, и на какви цени.   

„Има и една част от обектите, които предварително са направили „стоп” на резервациите, тъй като изчакват потвърждения и изчакват да видят накъде ще тръгнат цените във връзка с поскъпването на енергоносителите и ръста при инфлацията”, обясни Румен Драганов от Институт за анализи и оценки в туризма.

Новите разходи вече се отразяват и в сметката на Елица Гавазова. Затова има увеличение на цените.

„Към този момент в зависимост от броя на нощувките цените варират за човек между 50 и 80 лв.”, обясни тя.

А какви оферти предлагат хотелиерите – гледайте във видеото.

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.