Настоящият й дом е с пропаднал под и изкъртена мазилка

Преди половин година ви разказахме историята на майка с две деца, едното от които - със специални потребности, настанени в негодно за обитаване общинско жилище. Домът е с пропаднал под, изкъртена мазилка и влага по стените. Жената не може да си позволи ремонт. От общината обещаха в най-скоро време да преместят семейството в нов блок.

Шест месеца по-късно се срещаме отново с Ива Славкова. Тя и дъщерите й все още живеят в същия дом.

„Плочата пред апартамента е хлътнала. Няма топла вода и парно. Взех жилището, без да знам, че трябва да правя ремонт”, разказа жената.

Настаниха майка и децата й в мизерно общинско жилище (ВИДЕО)

Всичко започнало преди 5 години, когато наемът на квартирата, където Ива и децата й живеят, става непосилен за жената. Малката й дъщеря трябва да се лекува и са нужни средства. Подават документи за общинско жилище и през март тази година, го получават. То обаче се оказва в лошо състояние.

„Трябва да се входира заявление, че желае да й се помогне със средства за ремонт”, обясни Иван Божилов, кмет на район "Илинден".

Докато спорът тече, в края на април, мнението си дават и експертите. Според тях водата от тръбите е проникнала през основите и е предизвикала слягане и напукване на плочите. Въпреки че според тях влага в апартамента няма, го определят като неподходящ за обитаване. 

Майка на бебе с COVID-19 се оплака от лоши условия в болница

„За новите жилища има 100 чакащи. Комисията ще вземе изцяло самостоятелно решение кой поред трябва да получи такова, защото има и други семейства с болни деца”, каза още Божилов.

Ако няма развитие по случая, майката обмисля да обяви гладна стачка.