Почти всеки пети човек между 15 и 24 години по света се чувства депресиран

Почти всеки пети човек между 15 и 24 години по света казва, че често се чувства депресиран, според нов доклад на ООН. Детската агенция, УНИЦЕФ и Галъп са провели интервюта в 21 държави през първите шест месеца на годината, съобщава "Гардиън".

Отчетът на МЗ: Висока детска смъртност и най-малка продължителност на живот у нас сред страните от ЕС

Почти всички деца по света са засегнати от блокиране, затваряне на училища и нарушаване на рутинните дейности. В съчетание със загрижеността за семейните доходи и здравето, много млади хора се чувстват уплашени, ядосани и несигурни за бъдещето, се казва в доклада, публикуван днес.

Почти една трета от децата в Камерун казват, че често се чувстват депресирани или нямат интерес да правят нищо, а едно на всеки 5 деца във Великобритания и едно на всеки 10 деца в Етиопия и Япония се чувстват по същия начин. Докладът подчертава, че повече от един на всеки 7 от 10 до 19-годишна възраст (13%) живее с диагностицирано психично разстройство - 89 милиона момчета и 77 милиона момичета.

МОН да се погрижи за психичното здраве на децата при онлайн и присъствено обучение

„Това бяха дълги, дълги 18 месеца за всички нас - особено за децата. С държавните блокировки и ограниченията на движението, свързани с пандемията, децата прекараха незаличими години от живота си далеч от семейство, приятели, класни стаи, игра - ключови елементи на детството. Въздействието е значително и това е върхът на айсберга. Дори преди пандемията твърде много деца бяха натоварени под тежестта на нерешените проблеми с психичното здраве“, каза Хенриета Форе, изпълнителен директор на УНИЦЕФ.

Докато пандемията наближава третата си година и на фона на загрижеността за нейното въздействие върху психичното здраве на децата и младите хора, докладът разкрива също, че едно дете се самоубива на всеки 11 минути. Всяка година приблизително 45 800 юноши отнемат живота си, което е петата най-разпространена причина за смърт при подрастващи на възраст от 10 до 19 години. За младежите между 15 и 19 години това е четвъртата най-честа причина за смърт след нараняването, туберкулозата и междуличностното насилие. За момичетата в тази възрастова група това е третата най-честа причина за смърт, а четвъртата за момчетата, се казва в доклада.

Как ни се отразява изолацията и работата от вкъщи?

Диагностицираните психични проблеми като тревожност, аутизъм, биполярно разстройство, депресия, хранителни разстройства и шизофрения, могат значително да навредят на здравето, образованието и бъдещето на децата и младите хора, се казва в доклада. Нелекуваните проблеми с психичното здраве оказват също влияние върху световните икономики. Нов анализ на Лондонското училище по икономика, включен в доклада, показва, че икономическата цена на такова пренебрегване е 387,2 млрд. паунда годишно.

Въпреки търсенето на подкрепа, държавните разходи за психично здраве в световен мащаб представляват 2,1% от общата сума, изразходвана за здраве като цяло. В някои от най-бедните страни в света правителствата харчат по-малко от 1 долар на човек за лечение на психични заболявания. Броят на психиатрите, специализирани в лечението на деца и юноши, е по-малък от 0,1 на 100 000 във всички държави с изключение на тези с високи доходи, където цифрата е 5,5 на 100 000.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС