Темите коментираха проф. Георги Милошев и инж. Иван Шестаков

Колко замърсено е Черно море и има ли опасност от екокатастрофа? Темите коментираха в ефира на „Денят на живо” изследователят към БАН проф. Георги Милошев и изобретателят  инж. Иван Шестаков.   

„Нашите изследвания показват, че нашето море не е по-чисто от останалите морета. Води се затворен басейн, но е малко по-малко замърсен от Средиземно море. Ние се ограничаваме само с българските брегове. Замърсяването е много силно през септември и октомври, а след това – през април и май, организмите изглеждат по-жизненоспособни. Изводът е следният – туристическият сезон нанася силна вреда на организмите”, обясни проф. Милошев.

Според него това се дължи на отходните води от басейни и бани, от кремовете, които се ползват по плажовете. Изследователят твърди, че подобно замърсяване е неизбежно. Замърсяването било по-засилено около големите курорти като „Слънчев бряг”.

Целия разговор с проф. Георги Милошев и инж. Иван Шестаков гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.