От управата на Зоопарка се надяват животните да се климатизират и размножат

Във вторник вечерта в Бургаския зоопарк пристигнаха нови обитатели. Това са единствените представители у нас на антилопи от вида Гарна. Наричани още еленови антилопи или индийски черни антилопи - те могат добре да се приспособят към нашите климатични условия, казват от Зоопарка.

Гигантска костенурка ще обитава зоопарка в Бургас (ВИДЕО)

Първите стъпки на българска земя на семейството антилопи Гарна бе в обичайния за тях елегантен стил с високи подскоци и бързина. Гарна са красиви средно големи антилопи, известни като кухороги бозайници, при които само мъжките имат спираловидни рога.

„Произхожда по принцип от Индия, непретенциозен вид. Характерното е, че мъжкият има много красиви завити рога. Колкото по-голяма възраст е, толкова по-големи стават рогата му. И другото интересно нещо е, че е много живописно обагрен, около очите, тялото”, обясни управителят на Зоопарка в Бургас Кръстьо Дъбов.

Бейби бум в Зоопарк Бургас

Антилопата Гарна може да отскочи на височина и над два метра и може да развие скорост до 80 км/ час. Обичат равнини и открити пространства и са известни като устойчив вид. В зоопарка в Бургас се надяват, че в следващите дни антилопите Гарна ще се климатизират и ще се почувстват добре в своя нов дом. Техни съседи са други нови обитатели  - перуанските алпаки.

„В България за първи път влизат такива антилопи, дай боже за догодина да се размножат и да са повече при нас”, надява се Дъбов.

Намериха нов дом за елена, присъединил се към стадо крави

Новите антилопи в зоопарка в Бургас са млади, на около 4 години и през пролетта може да имат малки. Ако бъдат отглеждани добре, продължителността на живота им може да достигне 15 години. А мъжкият представител се очаква да добие внушителна осанка със спираловидните си рога.

Репортер: Елена Танева

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.