Те се обявиха за реформиране на европейския пазар

Цените на природния газ отбелязват нови рекорди в Европа! Пет държави - Франция, Испания, Чехия, Румъния и Гърция - поискаха разследване на причините за рекордния скок в цената на газа.

Министрите на икономиката и финансите поискаха общи правила за газовите резерви, които да смекчат ценовия шок.

Петте държави категорично поискаха реформиране на европейския пазар. Обсъжда се дори идеята Европейският съюз да договаря колективен договор за доставки на газ. А по-високите сметки вече генерират недоволство, като тук вече се появиха отново „жълтите жилетки“.

ЕК ще предложи мерки срещу високите цени на тока

Кризата с повишените цени на природния газ накара европейските  лидери да обсъдят спещно въпроса по време на среща в Словения.

"Изправени сме пред безпрецедентна криза. Тя налага спешни мерки. Искаме Общността да купува газа като едно. Заедно сме по-силни. Пример е общото купуване на ваксините, което ги даде на всички”, каза премиерът на Испания Педро Санчес.

Цените на газа в Европа скачат по няколко причини. Първата е, че възстановяването след COVID-19 епидемията доведе до голямо търсене от всички страни в световен мащаб. Втората е, че изминалата зима беше студена и това намали запасите. Освен това, Европа произвежда по-малко газ от преди, като затвори някои големи находища. А вносът от Русия е на по-ниски нива от 2019-та.

„Ние сме силно зависими от вноса - 90% от газа се внася, 97% от петрола се внася в Европейския съюз. Така че ние сме много зависими от доставчиците. И каква е причината за поскъпването на газа? Разбира се, в световен мащаб икономиките се възстановяват, така че търсенето се увеличава. Предлагането обаче не се увеличава пропорционално”, заяви Урсула фон дер Лайен.

Някои страни в Европа подозират Русия, че умишлено не увеличава доставките, за да накара европейците да използват спорния газопровод „Северен поток” 2. От Кремъл отричат да са част от проблема.

КРИБ: Цените на тока достигнаха нов абсолютен рекорд, сътресенията предстоят

"Русия няма абсолютно никаква роля за случващото се на газовия пазар и не може да има. Русия е изпълнила, изпълнява и ще продължи да изпълнява по най -усърдния начин всички свои задължения по съществуващите договори”, обясни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Във Франция темата с поскъпването на тока и газа измести от фокуса дори недоволството срещу COVID мерките и изкара отново на улицата “жълтите жилетки”

"Има пенсионери, които получават 600 - 700 евро пенсия. Има майки с деца, които трябва да избират дали да плащат сметката си за ток и отопление или да хранят децата си. Какво остава за живеене след като платим сметката си за електроенергия ?”, казва организаторът на протестното шествие Жан-Кристиян Валентин.

За да облекчи гражданите, Франция ще въведе т.н. “тарифен щит” като блокира допълнително поскъпване на природния газ. Близо 6 милиона френски семейства ще получат и еднократна финансова помощ от 100 евро.

Въпреки мерките, френският финансов министър обяви, че очаква ръста на цените на енергията да продължи още няколко месеца.