Носителите са Бенджамин Лист и Дейвид Макмилън

Нобеловата награда за химия за 2021 г. беше присъдена на Бенджамин Лист и Дейвид Макмилън за разработване на методи за асиметрична органокатализа за молекулен синтез.

Кралската шведска академия на науките отбеляза приноса на учените за създаването на ефективни лекарства и „озеленяване“ на химическата промишленост.

„Бенджамин Лист и Дейвид Макмилън са удостоени с Нобелова награда за химия 2021 за разработването на нов и гениален инструмент за изграждане на молекули: органокатализата. Употребата му включва изследвания на нови фармацевтични продукти и също помага да се направи химията по-зелена“, заявяват от комитета по връчване на наградите.

Бенджамин Лист е роден през 1968 във Франкфурт, Германия. Той работи в Института за изследване на въглищата „Макс Планк“.

Дейвид Макмилън е роден през 1968 г. Белшил, Великобритания. Професор е по химия в Принстънския университет,Ню Джърси, САЩ. Между 2010 и 2014 г. професор Макмилън е главен редактор на списание Chemical Science, водещото списание по обща химия, публикувано от Кралското общество по химия.

Много индустрии и области на изследване зависят от способността на химиците да изграждат нови и функционални молекули. Те могат да бъдат всичко - от вещества, които улавят светлината в соларните клетки или съхраняват енергия в батерии, до молекули, които могат да направят леки маратонки или да потискат развитието на болестта в организма ни.

Миналата година наградата отиде при техните колеги Еманюел Шарпентие и Дженифър Дудна, които създадоха метода за редактиране на генома.

Наградите се присъждат за изключителни научни изследвания, революционни изобретения, голям принос в културата или развитието на обществото. Те са на името на основателяим Алфред Нобел.

Тази година наградата ще бъде приблизително 1,2 милиона долара.