Образователната платформа „Книговище“, финалист в ПРОМЯНАТА 2018/2019, отбелязва честванията за Световни ден на учителите с нови инструменти и отстъпки

По повод световния ден на учителите и честванията под егидата на ЮНЕСКО, които продължават през цялата седмица от 4-ти до 8-ми октомври,  „Книговище“ създава нови вдъхновяващи инструменти за българските учителите и предлага специални отстъпки за достъп до образователната платформа. Честванията подчертават ключовата роля на учителите по целия свят в образованието на децата ни. Със затварянето на училищата, когато се наложи родителите да съчетават работа от вкъщи с неизбежните детски въпроси по уроците и да се превърнат отчасти в учители, много от тях за първи път осъзнаха сложността на тази професия –  но и колко важна е родителската подкрепа в образователния процес.

“Обществена нагласа е, че учителите трябва да вършат всичко, а приносът на родителите не е толкова важен. Но това не е така.” Това казва Димка Джиева, учител в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, Велинград. По време на семинарите за споделяне на опит, които „Книговище“ организира по-рано тази година, учителите единодушно очертаха нуждата и родителите, и обществото като цяло да осъзнаят ролята си във възпитанието на деца с висока четивната и функционална грамотност. Защото „колкото и сърцат и отдаден да е учителят, ако родителите не стоят зад гърба му, нищо не може да се случи така, както учителят си го представя.“ Това сподели Йорданка Първанова, учител в ОУ „Св. Иван Рилски“, Хасково.

Тъй като една от обявените от ЮНЕСКО теми на празника тази година е именно подкрепата, от която имат нужда учителите за преодоляването на последствията от пандемията в образованието, „Книговище“ подготви селекция от вдъхновяващи мисли на учителите за насърчаване на четенето и ролята на родителите в този процес. Ще ги намерите в края на този текст и като прикачен файл.

Междувременно „Книговище“ продължава своята подкрепа към учителите и през учебната 2021/2022 г., като предоставя първите 500 абонамента за клас за периода 15.9.2021 - 15.9.2022 със значителна отстъпка. Учителите на деца до 7. клас могат да получат пълен достъп до платформата на 1/3 от цената – само за 40 лв. за всички ученици в класа – до 15 септември 2022 г. Платформата е подготвила и нови инструменти в подкрепа на учителите.

Как помага „Книговище“ на учителя? 

„Книговище“ спестява много усилия на учителите, като превръща четенето с разбиране в забавна игра на въпроси и отговори по детски книги и детски новини. Така прави много по-лесна задачата на учителите да възпитат любов към книгите и добра четивна и функционална грамотност. Функциите на играта са приложими и в дигитална, и в присъствена форма на обучение и са разработени по идея на учители, за да улеснят учебния процес. Платформата е одобрена от МОН и вече над 2 000 български учители я използват с успех дори с деца, които смятат четенето за трудно или неприятно.

Освен игра на четене с разбиране, отскоро „Книговище“ е и първото място, където българските деца могат да четат новини, написани специално за тях. Всеки делничен ден „Вижте“ разказва за последните новости от света на науката, спорта, културата и живота по света – но на език, интересен и разбираем за децата. Така, докато четат новини и трупат точки в играта, децата опознават света и градят основите на своето гражданско образование!

От началото на учебната 2021/2022 „Книговище“ предоставя и нови дигитални инструменти в помощ на учителите – децата вече могат да създават визуални мисловни карти като част от своя онлайн читателски дневник с бележки и рисунки върху прочетените произведения. Това им позволява да осмислят текстовете в по-голяма дълбочина. Друга новост е възможността учителите автоматично да видят в платформата точно с кои въпроси от читанките се затрудняват децата. Така те могат лесно да насочат обсъжданията  в клас в необходимата посока и да спестят време.

Вижте видеопредствяне на „Книговище“  тук:

Фейсбук: https://www.facebook.com/Knigovishte

Инстаграм: https://www.instagram.com/knigovishte/

Вайбър: https://tinyurl.com/y4a6cpmk

ТикТок: https://vm.tiktok.com/ZMR3HCwQy/

Туитър: https://twitter.com/knigovishte