Това стана ясно след среща на Браншовата камара „Пътища” с регионалния министър

Пътните строители спират временно протестите. Собствениците на фирми и регионалното министерство започнаха преговори за сключване на споразумения за плащане на парите за зимно почистване за миналия сезон. Това стана ясно след среща на Браншовата камара „Пътища” с регионалния министър Виолета Комитова. Основният въпрос, който ги обединявал, бил да се осигури поддържането на пътищата през зимата.

„Проведохме поредна среща с Браншовата камара „Пътища”. Тя не ни е първата. Това трябва да е ясно. Договаряме условията, по които ще продължим да работим. Както винаги съм казвала – регионалният министър и служебното правителство държим да продължим да работим с тези наши фирми, които са специализирани в пътното строителство”, заяви Комитова.

Пътни строители отново блокираха центъра на София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Тази сутрин за втори ден пътните строители блокираха с тежка техника центъра на София. Министър Комитова отново попита за какво настояват. „Вие вчера казахте, че работници без заплати няма. Да формулираме темата на протеста. Кои фирми бяха днес пред МРРБ? Ние не можем да ги идентифицираме”, коментира тя.

От Браншовата камара „Пътища” казаха, че протестът не е синдикален за заплати. „Като работодатели протестираме, за да си изпълни държавата задълженията към фирмите. Работниците са наша отговорност. Но нехайството на държавата, може да доведе до това да ги освободим”, заявиха от браншовата камара.

Изпълнителният директор на Браншова камара „Пътища” Лазар Лазаров обаче заяви, че сред техните членове категорично има фирми, които изпитват затруднение да плащат на работниците си. „Вече 6 месеца всички тези дружества не са получили от държавата своето заработено”, каза Лазар Лазаров. По думите му фирми залагат имущество, за да могат да изплащат заплати. Но малки фирми и това не могат, обясни Лазаров.

„В АПИ започна фактурирането на нефактурираните сертификати за миналото зимно поддържане, така че да може плащането на зимното поддържане от миналата година да се извърши в кратки срокове”, посочи Стефан Чайков - член на УС на Браншовата камара „Пътища".

„Протестите за следващите два дни спират, докато сме в режим на диалог. В последните дни те се пренесоха пред Министерския съвет, защото след събитията в петък Камарата беше останала с впечатлението, че диалог няма”, добави той.

„Парите, които претендирате, не са дължими към днешна дата. На договорите, на които се позовавате, ясно е записано, че изплащанията по тях на суми стават по бюджета на АПИ за съответните дейности, за съответната година. Към края на април тази година този бюджет е изчерпан”, каза заместник-министърът на правосъдието Иван Демерджиев. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.