По думите му кризата с поскъпването на енергията отчасти е привнесена отвън

"Трудно ми е да представя доказателства, но не изключвам, че има и пазарни спекулации с търговията на тока”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” Томислав Дончев от ГЕРБ.

"Не можем да виним бизнеса за нищо. Вярно е, че той е енергийно неефективен спрямо конкурентите си в Европа. Ако коментираме отговорностите за енергийната криза - на 50-60% тя е привнесена отвън. Не е коректно да твърдим, че няма и чисто български причини за кризата", допълни Дончев.

Властта и бизнесът за цената на тока: Кризата е реална и изисква мерки

Той коментира и темата с пандемията у нас. „Независимо какво ще се избере – локдаун или зелен сертификат – това по същество ще е палиативно решение. Най-добрият вариант беше последните 4 или 5 месеца да се използват за по-ефективен напредък по отношение на ваксинацията. Това обаче не се случи. Ако преди няколко месеца проблемът беше в липсата на достатъчно ваксини, сега такива има достатъчно за всеки, който иска да се имунизира”, категоричен бе Дончев.

Математик: Най-малко 10-12 хил. се заразяват с COVID на ден у нас, но не го знаят

По думите му отговорността за формирането на доверие към ваксинационния процес е на всички и най-вече на правителството. 

По отношение на изборите и възможността ГЕРБ да управлява той заяви: „Възможно е”, но беше категоричен, че отговорът на въпроса за формиране на евентуална коалиция е „много труден”.

Повече гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ 2 в 1 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.