Според него енергийната помощ за бизнеса е порочен кръг

"Феодални организации заплашват хора, че ако не гласуват за ГЕРБ, ще бъдат уволнени или отрязани от достъп до обществени услуги. Те трябва да отидат в затвора, това поведение е незаконно. Учителки дойдоха и казаха, че са при нас на площада, но ги е страх, че може да ги уволнят. А човек в Силистра записваше имената на излезлите да се срещнат с нас". Това заяви Асен Василев, съпредседател на "Продължаваме промяната" в "Денят на живо".

По темата с високите цени на тока Василев предложи решение.

"Високите цени на тока могат да се променят, ако дългосрочните договори за предлагане на електроенергия на държавните производства станат налични на енергийната борса, така че всички фирми да могат да се възползват. 80% от енергията на борсата се търгува от днес за утре, докато в повечето развити борси се търгува в дългосрочни договори, което позволява прогнозируемост на цените. Такива пикове не се отразяват на цялата сметка за ток", обясни той.

Относно енергийните компенсации Василев разкри, че те са предвидени само за физически лица, а за бизнеса не са заложени в бюджета.

"Помощ за бизнеса би било изключително грешен механизъм - това означава всички да платим данъци, те да стигнат до фирмите, а те да ги дадат на търговците на ел. енергия и на производителите. Това е порочен кръг", коментира Василев.

По думите му ТЕЦ-2 и АЕЦ могат да дадат ток на пазара. А ако ГЕРБ управлява, "Мариците" могат да се затворят 10-12 години по-рано.

Бившият финансов министър смята, че първата грижа е за здравето на хората, а втората – помощ за бизнеса. И потвърждава, че средства за компенсация на бизнеса и при пълно затваряне са предвидени.

Василев: Не водим партийно ангажирани разговори, а чисто приятелски

Той разкри, че сред приоритетите на ПП са да се спрат кражбите чрез реформа на съдебната система, а парите от събираемостта на данъците да се инвестират в образование, здравеопазване и инфраструктура, както и да не се пипат данъците.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.