Трите баржи вече са на място

След дни на изчакване, операцията по разтоварването на заседналия кораб край Камен Бряг вече е в ход. Дейностите по подготовката за разтоварването на „Вера Су” започнаха още от сутринта с пристигането на платформа, която беше закрепена до плавателния съд.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Благодарение на външната хидравлика бяха отворени люковете на хамбара на предната част на кораба, а там товарът се оказа наводнен. „Колегите от „Морска администрация” успяха да отворят люковете. Вътре се виждаше течна консистенция. Едно от нещата, които не бяха ясни, беше състоянието на товара. Частично е известно, че отгоре има течна фракция”, обясни зам.-министърът на МОСВ Петър Димитров.
 


Планът за действие на „Морска администрация” е одобрен от екоминистерството. „Технологията по разтоварване и превозване на товара е одобрена. Категорично има описани от „Морска администрация” методи на действие”, добави Димитров.

Алексиев: Няма замърсяване от кораба "Вера Су"

 


Последните проби от водата показват замърсяване с нефтопродукти. „Категорично говорим за наличие на нефтопродукти в морската вода - до кораба и по надолу, спрямо пробите, които взехме”, каза още зам.-министърът.

 


Операцията по разтоварването ще продължи и в следващите дни.

 

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.