Преди дни тези държави призоваха Турция да освободи Осман Кавала

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши да експулсира посланиците на САЩ, Германия и осем други западни държави, които се обявиха срещу задържането на правозащитника Осман Кавала, съобщи АФП.

Ердоган: Турция няма да се превърне в европейско депо за бежанци от Афганистан

"Казах на нашия външен министър, че не можем да си позволим лукса да ги приютим у нас", каза Ердоган пред репортери в коментари, публикувани от турските медии.

"Защо тези десет посланици правят подобни изявления? Ваша работа ли е да давате урок на Турция? Кои сте вие? Оставете Кавала. Нима в собствените си държави оставяте убийци, терористи и бандити? Те винаги отговарят, че съдът е независим. Тоест, вашият съд е независим, а нашият зависим? Нашият съд дава най-добрият пример за независимост", цитира думите му Хабертурк.

Ердоган към Байдън: Ако говорите за геноцид, първо се погледнете в огледалото

Преди дни посолствата на десет държави - Канада, Франция, Финландия, Дания, Германия, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия, Швеция и САЩ, призоваха Турция да освободи Кавала, който е в затвора от 2017 г. без присъда. След това посланиците на десетте държави бяха извикани на разговор в турското външно министерство. Турският вицепрезидент Фуат Октай ги обвини, че се намесват във вътрешните работи и в съдебните дела на страната, превишавайки по този начин своите правомощия.

„Онези, които искат да се намесват в съдебния процес, могат да продължат да изпълняват тези свои желания в собствените си страни", написа Октай в Twitter.

Осман Кавала е известен турски активист за защита на правата на човека и основател на културната фондация Anadolu Kültür AŞ, която подкрепя проекти на етнически и религиозни малцинства, често с международна насоченост, включително помирение между турското и арменското население и мирното решаване на кюрдския въпрос.

ГРЕШКА В ПРОТОКОЛА: Урсула фон дер Лайен без стол на срещата с Ердоган

През февруари 2020 г. турски съд оправдава Кавала по обвиненията в участие в опит за сваляне на правителството по време на протестите в парка "Гези" в Истанбул през 2013 г., но още същия ден истанбулските прокурори издадоха нова заповед за ареста му. Кавала бе обвинен отново, този път за участие в опита за преврат в Турция през юли 2016 г. Ако бъде признат за виновен, Кавала може да получи доживотен затвор без възможност за предсрочно освобождаване.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС