Турският президент определи като неприемливи думите на американския си колега

Турция смята за несправедливи и безпочвени изявленията на американския президент Джо Байдън, който призна т. нар. "арменски геноцид". Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган след края на заседание на кабинета, предадоха световните агенции и турските медии. Той призова Байдън незабавно да промени декларацията си за признаване на арменския геноцид.

Джо Байдън призна арменския геноцид

Думите на президента на САЩ са несправедливи и противоречат на историята. Те много ни разстроиха, посочи Ердоган. По отношение на събитията, станали преди повече от век Байдън използва "несправедлива фраза", която не е основана на историята. Тези въпроси трябва да се решават от историците, а не от политиците, заяви турският президент.

Досега не сме получили отговор за създаване на съвместна историческа комисия, отбеляза Ердоган. Той заяви още, че САЩ трябва сами първо да се огледат в огледалото. По думите му решението на Байдън е било взето под натиска на радикалните арменски кръгове и антитурски групи, информира Анадолската агенция.

Западът показва лицемерие по арменския въпрос и по отношение на терористичните организации (най-вече ПКК), каза турският президент, като добави, че по време на Първата световна война в Османската империя "арменски банди са убивали невинни хора". Той каза още, че на много места има масови гробове, в които са погребани турци, убити от арменци, но никъде не може да бъдат открити масови гробове, в които са погребани арменци.

Разнопосочни реакции след изказването на Байдън за арменския геноцид

Президентът на Турция заяви, че говори по този въпрос, като се опира на документи от огромното количество архиви в Турция. Не знам на какво се опират думите на Байдън. Ако в САЩ или Европа има такива документи, готови ли ще са да ги покажат? Ние сме готови, заповядайте, каза Ердоган. Отношенията между Турция и САЩ още повече ще се влошат след грешната стъпка за Армения от 24 април, подчерта той.

Въпреки всичко Ердоган каза, че очаква "отварянето на нова врата" в отношенията със САЩ, след като се срещне с Байдън на срещата на върха на НАТО през юни. В събота Байдън изпълни предизборното си обещание да признае за геноцид събитията в Османската империя, започнали през 1915 г., при които са били убити близо 1,5 милиона арменци.

Турция приема, че много арменци, живеещи в Османската империя, са били убити при сблъсъци с османски сили по време на Първата световна война, но оспорва броя и отрича убийствата да са систематично организирани и да представляват геноцид.

Източник: БТА