Американският президент използва термина по време на изявление

Джо Байдън призна арменския геноцид, ставайки първия президент на САЩ, който използва този термин за избиването на милион и половина арменци от Османската империя през 1915 г., предаде Франс прес.

"Американците почитат всички арменци, които са загинали в геноцида, започнал на днешната дата преди 106 години", се казва в изявление на Байдън.

Хиляди излязоха на факелно шествие заради годишнина от арменския геноцид (ВИДЕО)

"Става дума да се почете паметта на жертвите, а не да се обвинява когото и да било", каза пожелала анонимност официална представителка на САЩ.
Турция отрича да е имало геноцид над арменците и окачествява като лъжа изявленията за обратното, отбелязва АФП.

По-късно турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини "трети страни" в намеса в делата на Турция.
"Никой няма полза от факта, че дебатите, които трябва да се водят от историци, се политизират от трети страни и стават инструмент за намеса в нашата държава", се казва в послание на Ердоган до арменския патриарх в Истанбул.
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу пък заяви, че "никой не може да дава на Турция уроци за собствената й история".
"Думите не могат да променят или пренапишат историята", написа той в Twitter малко след изявлението на Байдън.

Говорителят на турския президент Ибрахим Калън каза, че САЩ трябва да погледнат собственото си минало, предаде Ройтерс.

"Решително осъждаме и отхвърляме изказването на президента на САЩ, което само повтаря обвиненията на враждебни към нашата страна среди. Съветваме президента на САЩ да погледне собственото минало и настояще на страната си", написа Калън в Twitter.

Източник: БТА