Планира се до 2060 година то да падне под 20%

Китай си поставя амбициозната цел да намали използването на изкопаеми горива до под 20% до 2060 г., според официален план, публикуван от държавни медии в неделя.

Документът следва обещанието на президента Си Цзинпин да откаже най-големия замърсител в света от въглищата, като целта е въглеродните емисии да достигнат своя връх до 2030 г. и да се постигне въглеродна неутралност 30 години по-късно.

Страната обаче е критикувана за това, че продължава с откриването на десетки нови въглищни електроцентрали.

Властите също така се стремят да увеличат производството, тъй като през последните дни цените на въглищата рязко се повишиха, а доставките намаляха - и двата фактора доведоха до прекъсване на електрозахранването.

Но в неделя официалната агенция Синхуа изложи редица цели по пътя към въглеродна неутралност.

Сред тях е делът на потреблението на неизкопаеми горива да достигне около 25 % от общото потребление на енергия до 2030 г. - когато страната ще достигне пика на емисиите.

Дотогава емисиите на въглероден диоксид на единица БВП ще са намалели с над 65% спрямо нивата от 2005 г., а общият инсталиран капацитет на вятърна и слънчева енергия ще достигне над 1,2 млрд. киловата, съобщава Синхуа.

В насоките се потвърждава и по-ранната цел емисиите на въглероден диоксид на единица БВП да намалеят с 18% през 2025 г. спрямо стандартите за 2020 г.

Китай е изправен пред борбата да се откаже от въглищата, които захранват близо 60 % от енергийно гладната му икономика.

Планиращите икономиката са притеснени от твърде бързото намаляване на въглищата, тъй като това може да доведе до спад на растежа.

Макар че в по-ранно изявление Китай заяви, че президентът Си възнамерява да контролира стриктно растежа на въглищните електроцентрали, Поднебесната империя също така сигнализира за продължаващо увеличение през следващите няколко години, като заяви, че потреблението на въглища ще започне постепенно да намалява от 2026 г.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС