Изследванията сочат, че то би могло да намали възможността на вируса да се размножава в тялото

Американският производител на лекарства Merck & Co Inc заяви, че лекарственият регулатор на Европейския съюз е започнал преглед в реално време на експерименталното антивирусно лекарство срещу COVID-19 за възрастни на компанията, предаде Ройтерс.

Съгласно процедурата, известна още като "непрекъснат преглед", Европейската агенция по лекарствата (EMA) ще оцени данните веднага щом станат достъпни, вместо да чака официално заявление, когато бъде събрана цялата необходима информация.

Докато на този етап ваксините са основното оръжие срещу Covid-19, експерименталното хапче на компанията Merck молнупиравир (molnupiravir) може да промени битката с коронавируса, след като проучванията показаха, че това лекарство може да намали наполовина вероятността от смърт или хоспитализация за тези, които са най-застрашени от тежко Covid заболяване, посочва Ройтерс.

ЕК е готова да се договори с "Мерк" за лекарство срещу COVID-19

Предварителните резултати от изследванията показват, че лекарството би могло да намали възможността на коронавируса да се размножава в тялото и по този начин да се избегне настаняване в болница или смъртен случай.

Оценката ще продължи, докато се съберат достатъчно доказателства.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БНР