Централната избирателна комисия в страната обяви, че Мирзийоев е получил 80,1% от гласовете

Президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев спечели втори петгодишен мандат начело на строго контролираната от него централноазиатска държава, според оповестените днес предварителни резултати от вчерашните избори, съобщи Асошиейтед прес.

Централната избирателна комисия в страната обяви, че Мирзийоев е получил 80,1 процента от гласовете.

Мирзийоев, който встъпи в длъжност през 2016 г. след смъртта на дългогодишния президент Ислам Каримов, смекчи много от строгите политики на своя предшественик, който управляваше като диктатор, но продължи да упражнява строг контрол над политическата сцена.

На вчерашните избори той се изправи срещу четирима относително непознати кандидати, които дори не се появиха на телевизионните дебати, а вместо това изпратиха представители, които не успяха да проведат съществени дискусии. Участие на независими кандидати не беше позволено.

Дъщерята на експрезидента на Узбекистан се отказва от $686 млн. в полза на държавата

При управлението на Мирзийоев се разшири свободата на словото, потискана през ерата на Каримов и се появиха някои независими медии и блогъри. Той смекчи и строгия контрол върху исляма в преобладаващо мюсюлманската страна, който беше наложен от Каримов с цел потискане на инакомислието.

Узбекистан и Афганистан имат 144-километрова обща граница и Ташкент постоянно се опасява, че конфликтът в съседната страна може да прелее на негова територия. Външният министър на бившата съветска република беше първият чуждестранен официален представител, който посети Афганистан след поемането на контрола на страната от талибаните през август.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БТА