Рустам Набиев успява да достигне върха за над 30 дни

История за силата на духа. Рустам Набиев губи краката си при инцидент преди 6 години. А в началото на този месец става първият човек изкачил 8 хилядник изцяло на ръце. Рустам е едва на 29. А животът му вече е белязан от голяма трагедия. На пук на нея обаче – достига до едни от най-високите върхове. И в живота, и в планината. 

Още от малък Рустам мечтае да стане военен. И успява. Пред 2015-а година полага клетва. Ден по-късно, казармата в град Омск, където е 23-годишното тогава момче, се срутва.  Рустам и колегите му прекарват часове под отломките. Над 20 от тях губят живота си. Други  19 – успяват от оцелеят. Сред тях и Рустам. Травмите му обаче са сериозни и се налага долните му крайници да бъдат ампутирани.  Налага се момчето да се откаже от професията си. Но не и от мечтата си – да стане първият човек изкачил 8 хилядник изцяло на ръце. И през септември тръгва на път. Към Манаслу – осмият по височина връх в света. 

Туристическа пътека ще бъде кръстена на големия алпинист Боян Петров

„Сега ще ви покажа как живеем в базовия лагер. Добре дошли в моята палатка. Това са спалният ми чувал и възглавницата. Тук са и снимките на моите близки и приятели. Вече минаха 13 дни откакто не съм си вкъщи”, разказва Рустам във видео от изкачването.

Следват дни на подготовка. А трудностите и за момент не спират Рустам. Изкачването до върха му отнема повече от 30 дни, като до него неотлъчно са шерпите. На тях той споделя и тревогите си. Като по време на изкачването 3 пъти им признава, че му е трудно. Но не се отказва.

Така на 2 октомври – Рустам стига до върха, до който, оказва се, много други не са успели. Сред тях и алпинистът ни Дойчин Василев. За първи път атакува Манаслу през 1998-а година.  Когато буря проваля експедицията.

В АВАНС: Съпругата на Боян Петров - две години след изчезването на алпиниста (ВИДЕО)

„Загина един от нас. Дадохме жертва. Върхът ни смачка тогава. Аз получих измръзвания. Други колеги също”, спомня си алпинистът Дойчин Василев. Години по-късно прави втори опит: „Пак ни хвана лошо време. Изкачването на такъв връх е като влизането в гроба. Въпросът е да излезеш от него”.

Днес алпинистът ни казва, че се възхищава на волята на Рустам. „Той потвърждава нашия девиз – където има воля, там има  и път”. А, пътят, казва Рустам може и да е труден. Но не е невъзможен. Дори когато се налага да го вървиш на ръце.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.