Те настояват предвидените пари да бъдат отпуснати спешно

Туроператори и хотелиери излязоха на протест пред Министерството на туризма. Те са недоволни от, по думите им, липсата на икономически мерки в сектора.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Според тях, ако държавата не отпусне спешно средства за компаниите, е възможно да се стигне до фалити. От бранша настояват да бъде отворена процедура за подпомагане на фирмите с над 40 млн. лв. Тези пари ще се използват за стабилизиране на фирми и за обезщетения към клиентите за несъществени пътувания през 2020 година. Тогава бяха отменени много екскурзии заради опасност от разпространението на COVID-19.

Павлина Илиева от „Бъдеще за туризма” обясни, че до момента няма ясна позиция от Министерството на туризма дали парите ще бъдат разпределени.

„Настояваме да се отворят тези 41 млн. лв., които НС успя да гласува на 11 септември с актуализацията на бюджета. До момента министерството не изразява ясна позиция дали ще ги разпредели в дадена програма, или няма”, обясни тя.

Припомняме, че в актуализирания бюджет на държавата бяха гласувани 70 млн. лв. за туризма - 30 млн. лв. от тях ще бъдат разпределени на около 44 000 фирми в сектора.

От Национално обединение „Сдружение за туризма“ споделят, че искат да бъдат чути, за да могат да работят, да изчистят задълженията си и да направят рестарт на бизнесите си.

От своя страна зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева обясни, че причината средства да не са достигнали до туроператорите е неясният текст в закона за актуализирания бюджет.

"В чл. 112 е разписана мярка, която в момента е в процедура на нотификация. Според нея ще бъдат разпределени средства за ликвидност. Всъщност проблемът е във формулирана мярка в чл. 1, ал. 5, т.9. където много общо е казано, че се отпускат 70 млн. за подпомагане на дейности в туризма – 4 млн. за екскурзоводи и 6 млн. за възстановяване на суми към клиенти от туроператори. Трябваше да изясним по какъв най-законосъобразен начин да разпределим средствата.  Парите ще бъдат изплатени, веднага щом се получи нотификация от ЕК. Това ще се случи до един месец", заяви тя.

По думите на туроператорите обаче първо трябва да се отвори процедурата, а след това ще има кандидатстване. Те прогнозират, че ще получат средствата си най-рано в началото на януари.

Репортер: Ирена Рашева

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.