Преди дни Анкара заплаши да обяви 10 посланици за персона нон грата

Турция и Западът предотвратиха надвисналия голям дипломатически скандал. Посланиците на САЩ, Германия, Франция и още няколко западни страни направиха крачка назад от позицията си за освобождаването на филантропа Осман Кавала. Призивът за пускането му от затвора накара президента Реджеп Ердоган да заплаши, че ще обяви десетимата посланици за персона нон грата в Турция. 

Ердоган обявява за персона нон грата посланиците на 10 държави

След като посланиците казаха, че ще спазват дипломатическите споразумения за ненамеса във вътрешните работи, Анкара също смекчи тона. Правителството не взе решение за изгонването на посланиците на заседанието си в понеделник.

"Вярвам, че тези посланици, които обещаха да спазват член 41-и от Виенската конвенция и да не се намесват във вътрешните работи на страната, ще бъдат по-внимателни в изказванията си за суверенна Турция. Искам още да кажа, че всеки, който не уважава нашата страна, независимо от поста му, няма как да остане тук", заяви Ердоган. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.