Преди два дни той се закани да предприеме такава радикална стъпка

Посланиците на 10 държави, сред които Германия и САЩ, които призоваха за освобождаването на турския правозащитник Осман Кавала, ще бъдат обявени за "персона нон грата", заяви в събота президентът Реджеп Тайип Ердоган.

"Наредих на външния ни министър да обяви тези 10 посланици за персона нон грата възможно най-скоро", каза той, използвайки термина, който означава първата стъпка преди експулсирането.

Преди два дни Ердоган се закани да предприеме такава радикална стъпка.

"Казах на нашия външен министър, че не можем да си позволим лукса да ги приютим у нас", каза тогава Ердоган пред репортери в коментари, публикувани от турските медии.

"Защо тези десет посланици правят подобни изявления? Ваша работа ли е да давате урок на Турция? Кои сте вие? Оставете Кавала. Нима в собствените си държави оставяте убийци, терористи и бандити? Те винаги отговарят че съдът е независим. Тоест, вашият съд е независим, а нашият зависим? Нашият съд дава най-добрият пример за независимост", цитира думите му „Хабертюрк“.

Преди дни посолствата на десет държави - Канада, Франция, Финландия, Дания, Германия, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия, Швеция и САЩ, призоваха Турция да освободи Кавала,, който е в затвора от 2017 г. без присъда.

След това посланиците на десетте държави бяха извикани на разговор в турското външно министерство.

Турският вицепрезидент Фуат Октай ги обвини, че се намесват във вътрешните работи и в съдебните дела на страната, превишавайки по този начин своите правомощия.

„Онези, които искат да се намесват в съдебния процес, могат да продължат да изпълняват тези свои желания в собствените си страни", написа Октай в Twitter.

Осман Кавала е известен турски активист за защита на правата на човека и основател на културната фондация Anadolu Kültür AŞ, която подкрепя проекти на етнически и религиозни малцинства, често с международна насоченост, включително помирение между турското и арменското население и мирното решаване на кюрдския въпрос.

През февруари 2020 г. турски съд оправдава Кавала по обвиненията в участие в опит за сваляне на правителството по време на протестите в парка "Гези" в Истанбул през 2013 г., но още същия ден истанбулските прокурори издадоха нова заповед за ареста му. Кавала бе обвинен отново, този път за участие в опита за преврат в Турция през юли 2016 г.

Ако бъде признат за виновен, Кавала може да получи доживотен затвор без възможност за предсрочно освобождаване.

Източник: БГНЕС