Това ще доведе до опустошителни наводнения и горещи вълни

Земята ще се затопли с 2,7°C над очакваното. Това ще бъде катастрофално и ще доведе до опустошителни наводнения, горещи вълни и риск от други опасни природни явления.

Експерти: Температурите у нас ще скочат до 10 години заради климатичните промени

Една от ключовите цели на Срещата на върха за климата COP26 е да постигне договореност за нови, по-драстични планове от страните за първи път след Парижкото споразумение през 2015 г. Но въпреки смелите ангажименти от САЩ, ЕС, Обединеното кралство, Япония и Китай, светът не може да достигне целите на споразумението от Париж за ограничаване на затоплянето до 1,5°C или 2°C.

„Като цяло страните са представили по-строги планове. В същото време това се случва твърде бавно. Това е като да обърнеш супертанкер - просто напредъкът е твърде бавен. Правим бебешки стъпки вместо гигантски скокове“, коментира Ан Олхоф от Техническия университет на Дания, един от авторите на доклада. 

DW: Идва огнена ера с аномалии в климата и пожари

За да се спази договорката затоплянето да се ограничи до 1,5°C, ще е необходимо годишните емисии през 2030 г. да бъдат с 28 милиарда тона по-ниски от това, което предвиждат плановете и обещанията. Днес те са около 40 милиарда тона. „Това ясно показва, че сме далеч от целта“, казва Олхоф. Ключова страна по темата е Индия, която все още не е представила план за емисиите си.

Друга частица оптимизъм идва от разглеждането на дългосрочните национални обещания за достигане на нетната нула до 2050 или 2060 г. Бразилия, Китай, ЕС, Русия, САЩ и Обединеното кралство са сред страните, които са поели такъв ангажимент.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА