Екокатастрофа може да бъде избегната само със спешни действия

Код червено за човечеството. Хората променят климата по безпрецедентен и необратим начин. Тревожните данни дойдоха от мащабен доклад на междуправителствената експертна група на ООН по темата. Екокатастрофа може да бъде избегната само със спешни действия. Експерти разкриха какво ни очаква.

ООН предупреждава: Природните катаклизми ще зачестят

Екстремни вълни на горещина, суша и наводнения. А ключовата температурна граница може да бъде премината още преди следващото десетилетие. Изследването е изготвено на базата на проучване на над 14 000 експерти. Екокатастрофата може да бъде избегната само, ако светът предприеме спешни действия. 

„Загубили ли сме надежда? Не и да. Според този доклад все още имаме шанс да спрем негативната климатична тенденция през средата на този век, като ограничим особено използването на изкопаеми горива и като спрем обезлесяването”, смята Петери Талас, генерален секретар на Световната метеорологична организация.

Някои от промените, които хората сме предизвикали, оказва се, са необратими. Примери дават от една от най-големите природозащитни организации в световен мащаб.

РЯДЪК ФЕНОМЕН: Торнадо удари Чехия, има жертви и 150 ранени (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Повишаването на океанските нива, колкото и да намаляваме емисиите, то ще продължи. Съществуват огромни градове по света на бреговете, където просто няма да става за живот и ще има милиони климатични бежанци. На някои места в Близкия Изток температурите ще се увеличат отвън нивото , при което може да съществува дългосрочно човешкото население”, обясни Апостол Дянков - експерт по климат и енергия към WWF.

Колкото до България – и при най-оптимистичния сценарий, очакванията са за сериозни аномалии и бедствия.

„България и балканският полуостров са зона на уязвимост. Очакваме, че при повишение на температурите, ще имаме увеличение на екстремните метеорологични явления. Явления, свързани с прояви на екстремна горещина”, посочи доц. д-р Христо Червенков от Националния институт по метеорология и хидрология. Стъпките за действия у нас са набелязани.

DW: Идва огнена ера с аномалии в климата и пожари

„Да садим дървета, ЕС има проект за засаждането на 3 милиарда дървета. Да преминем към възобновяеми енергийни източници, да преминем към беземисионен транспорт”, обясни Апостолов.

Дори при намаление на емисиите, експертите очакват температурите у нас да скочат с 2-3 градуса за 10 години.