На моменти скоростта на вятъра е достигала 320 км/час

Най-малко 150 души пострадаха, след като торнадо връхлетя югоизточната част на Чехия. По данни на местните власти към момента жертвите на стихията са четири. Чешки медии съобщават за петима загинали. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Явлението е изключително рядко за страната. Скоростта на вятъра е била между 260 и 320 км/ч, което я прави най-силната буря в историята на Чехия. Обявено е извънредно положение.

Стихията е засегнала тежко няколко населени места в Южноморавски край, близо до границата с Австрия и Словакия. Бурята е отнесла покривите на много сгради в Брецлав и Ходонин. Изкоренени са дървета, преобърнати са автомобили. Най-силно засегнатите места изглеждат като зона на ожесточени бойни действия, показват видеоклипове, публикувани в социалните мрежи. 

Цанка живее от 22 години в чешката столица. "Първото впечатление беше ужасяващо. Не вярвам на очите си, имам чувството, че там е паднала бомба. Това е много рядко явление, за първи път се случва в страната и всички са много изненадани", разказва тя. 

Областният управител на Южна Моравия Ян Гролих нарече опустошенията след торнадото „жив ад“. В помощ на пострадалите райони са изпратени спасителни екипи от цялата страна, а също и от съседните Австрия и Словакия. 

Торнадо удари Чикаго, има ранени (ВИДЕО)

По информация на чешката телевизия 63-ма души са настанени в болница, като 10 от тях са в тежко състояние. Десетки други сами са потърсили медицинска помощ. Спасителите не изключват да има още жертви, тъй като работата по спасяване и издирване продължава.

НЕОБИЧАЙНО ВРЕМЕ: Сняг и торнадо в Анталия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Половината от Община Хрушки, с около 1600 жители, е унищожена. От много къщи са останали само стени.

Стихията е предизвикала сериозни затруднения на автомобилния и железопътния трафик на различни места, а повече от 100 хиляди домакинства са без ток заради паднали дървета.

Властите призоваха пътуващите да осигуряват лента, по която да преминават спасителните екипи и помощите.

Според данните това е най-силната буря в историята на Чехия, а климатолози определят явлението като рядко за територията на Европа.

От пресцентъра на МВнР съобщиха, че към момента няма данни за пострадали български граждани след тежката буря. 

Дипломатическата ни мисия следи ситуацията и е в готовност да окаже помощ при необходимост.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Прага на тел.: +420 222 212 011; +420 222 211 258, в спешни случаи в извънработно време: + 420 774 790 991