Москва е затворена, за да се ограничат инфекциите

Руските власти заявиха в понеделник, че лекарите са подложени на "извънредно" напрежение поради нарастващия брой случаи на коронавирус в най-засегнатата страна в Европа, а Москва е затворена, за да се ограничат инфекциите.

Столицата беше спокойна в първата сутрин на седмицата, като предприятията бяха предимно затворени, а несъществените услуги в столицата бяха спрени от 28 октомври до 7 ноември.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред репортери, че лекарите, работещи в червените зони, са изправени пред "изключителен физически и емоционален стрес" при неотдавнашното увеличаване на случаите.

Ръст на заболелите от COVID-19 наложи по-строги мерки в Киев

"Разбира се, ситуацията не е проста. Леглата са до голяма степен запълнени и тези дни положението не става по-леко", каза Песков.

"Това е прекомерно и извънредно натоварване за нашите лекари, които проявяват героизъм на фона на случващото се", добави той.

Русия е една от най-засегнатите страни в света, а опустошителната вълна тази есен доведе до нови рекорди по отношение на инфекциите и смъртните случаи - над 1000 смъртни случая на ден.

В понеделник правителствената статистика регистрира 40 402 нови инфекции и 1155 смъртни случая - и в двата случая числата са малко под рекордите, поставени през последните дни.

Въпреки че Русия е въвела няколко домашни ваксини, включително „Спутник V“ , само около една трета от населението е напълно ваксинирано.

"Най-добрият начин да се предпазите е да се ваксинирате - и след това да се реваксинирате навреме", заяви президентът Владимир Путин по време на телевизионно заседание на правителството в понеделник.

Ръководителят на руската национална здравна агенция Роспотребнадзор, Анна Попова, призова гражданите да "използват отпускарския период", за да си поставят инжекцията.

Броят на жертвите на COVID-19 в света надхвърли 5 милиона

Тя добави, че ефектът от специалните мерки, които властите предприемат сега, ще се усети след време.

Миналата седмица Кремъл заяви, че се надява платеният ваканционен период да помогне за стабилизирането на епидемията в Русия. Властите също така предупредиха хората да не пътуват, след като проучванията показаха, че около 30 % от руснаците възнамеряват да пътуват.

Бившият президент и бивш министър-председател Дмитрий Медведев предупреди в понеделник във вестник "Российская газета", че е необходимо спешно да се увеличи броят на ваксинираните.

"Ако не намерим начин да убедим хората в тяхната безотговорност, дори, казано направо, в тяхното антисоциално поведение, ще се изправим пред още по-трудни времена", каза той.

Източник: БГНЕС