Според последното проучване на Синдиката издръжката на човек е скочила с 56 лв.

Колко пари са нужни на едно семейство, за да покрива месечните си разходи и от какво се налага да се лишават домакинствата? Според последното проучване на КНСБ издръжката на човек е скочила с 56 лева за 9 месеца.

Колко средства са необходии месечно, за да живее нормално българинът?

„През септември се наблюдава ускорено нарастване на цените. Всички сме свидетели, че крайните цени в търговската мрежа са скочили с почти двуцифрени проценти за основни хранителни стоки. Освен това, растат цените на електро- и топлоенергията. Всичко това доведе до скок в необходимия нетен месечен доход за един работник, живеещ сам”, обясни Виолета Иванова от Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ.

През септември този доход е достигнал 1103 лева за едно лице по потребителска кошница, изчислена за живеещ сам. За тричленно домакинство нетният доход е 1985 лв., което е със 100 лева повече, отколкото в началото на годината.

България е сред десетте най-бедни страни в Европа

„Около 30% от работещите в България получават средна и над средната работна заплата, а всички останали - под средната. Тоест 2/3 от българите взимат по-малко от 1525 лв. 500 000 от тях са на минимална работна заплата. Това са данни на НСИ. На този етап минималната работна заплата покрива 50% от необходимата”, посочи още Иванова.

Всички с минимално възнаграждение КНСБ определя като "работещи бедни". От синдиката са изчислили, че за тричленно домакинство, всеки един от възрастните трябва да получава минимум 992 лв.

„Нашият синдикат излезе с разчети, че всяка година минималната работна заплата трябва да нараства с минимум 17.5% до 2025 г. Това означава, че през 2022-а тя трябва да бъде 764 лева. Направихме изчисление какво покрива на този етап минималната работна заплата – храна и поддръжка на жилище, включително сметки за ток, вода. При заплата от 764 лв. остават около 110 лева, които да бъдат пренасочени за здравеопазване, образование”, обясни Иванова.

КНСБ: Тревожен ръст в цените на храните, очаква ни тежка зима

Диана и съпругът й имат малък бизнес. Продават плодове и зеленчуци на пазар в Русе. Почти половината от стоката е тяхно производство. Работят и в студ, и в горещина, без почивен ден. Затова и успяват да припечелят месечно сума над средната за страната. Най-големият им разход е сметката за ток. Парите, които дават за храна, не са много, защото отглеждат зеленчуци и приготвят зимнина.

Жената разказва, че голяма част от доходите на семейството отива за издръжка и не могат да спестяват. Налага се и да се лишават. Диана се притеснява най-много от това, че продукцията бързо се разваля, клиенти няма, а пазаруващите са доста пестеливи. В Русе средната заплата е 1245 лева, с близо 300 лв. по-ниска от средната за страната.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.