Борисов: Всеки лот е с банкова гаранция. Радев: Лудото раздаване на пари е от години

От близо 84 млн. за лот 5 на АМ "Хемус", 60 млн. са изнесени кеш в сакове и чували. Това обявиха на брифинг от Главна дирекция "Национална полиция".

Част от „Хемус” се е срутила край Търговище (ВИДЕО+СНИМКИ)

Превежданите авансово суми за строителството на магистралата са се движили между различни фирми. За месец и половина в хода на разследването са били разпитани близо 200 човека, а екипът проверяващи наброявал около 60 души, стана ясно на брифинга.

„Установено е, че на лотове 4 и 5 на АМ „Хемус“ има извършени много монтажни работи, без наличие на влязло в сила разрешение за строеж. За тези дейности фирмите са получили авансово плащане от "Автомагистрали" ЕАД”, каза директорът на ГДНП Станислав Станев.

„За лот 4 са разплатени 77 595 000 лв., като на фирмата „Автомагистрали Хемус АД“ за доставка на материали и наем за механизация са дадени авансово 72 670 000 лв. За лот 5 общата сума е 91 054 000 лв., за лот 6 - 101 043 000 лв., а за лот 7, 8 и 9, където нищо не е направено, общата стойност на договора е 1 млрд. и 150 млн. лв. Тази сума е без ДДС", добави Станев.

Рашков: Строител под прикритие изгражда „Хемус”, ще има още задържани

„През лятото на 2021 г. в ГДБОП постъпиха няколко сигнала във връзка със строителството на  „Хемус”. Започнахме проверка по лот 5. По него проследихме пътя на аванса, отпуснат от "Автомагистрали" ЕАД за материали и механизация. Търговското дружество е спечелило с „ин хаус” процедура. Успяхме да съберем достатъчно данни за осъществени състави на няколко престъпления по Наказателния кодекс. След акциите на нашите колеги миналата седмица, получихме сигнали, че лица, които имат отношение към престъпленията, се опитват да унищожат материали с цел да прикрият своята престъпна дейност. В условия на неотложност проведохме акция, при която задържахме 14 души”, заяви директорът на ГДБОП Калин Стоянов.

Каква е схемата?

„Имаме всички основания да смятаме, че и по другите лотове схемата е аналогична, а може би и голяма част от установените фирми и лица. При извършената проверка на лот 5 е установено само леко престъргване на земни маси, и то в първите няколко километра. Договорът е за доставка на материали и наем на механизация между „Автомагистрали” и търговско дружество „X” за строителство на лот 5 от „Хемус”. Търговското дружество е избрано чрез така наречената процедура „ин хаус”. Договорите са сключени по облекчен ред, без провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки. Във връзка с договора от юни 2020 г. търговското дружество „Х” е получило от „Автомагистрали” авансово сумата от 84 млн. и 108 хил. лв. - до момента без изпълнение, тъй като участъкът няма издадено разрешително за строеж. Въпреки всичко, сумите са отпуснати", обясниха още от МВР.

 

"Впоследствие парите за лот 5 се превеждат към банкови сметки на друго свързано търговско дружество на така наречения буфер в схемата за данъчните измами. Буферната фирма също е установена с имена, собственици и е събрана документация. Тази компания има за цел да прекъсне връзката между търговските дружества, подписали договора с „Автомагистрали” и крайните изпълнители на СМР. Впоследствие въпросната буферна фирма незабавно превежда получените суми към банкови сметки на създадени за целта кухи фирми, регистрирани на социално слаби и ниско грамотни лица, голяма част от тях - криминално проявени за различни престъпления. Кухите фирми са регистрирани няколко дни преди това с капитал от 2 лева, нямат нужната техника, финансов ресурс или персонал. Собствениците и управителите на тези кухи фирми нямат представа, че са собственици. Извикани са на кафе, подписали са документи, даденса им по няколкостотин лева. Тези същите фиктивни собственици са подписали пълномощни в полза на трети лица, които също са криминално проявени и вече установени. Оттам следва превеждане на парите. Установено е, че по банковите сметки на тези кухи фирми са преведени около 60 млн. Като основание е посочено "Извършване на строителни услуги", но без фирмите да имат такъв капацитет”, допълват разследващите.

Коментарът на Бойко Рашков

„За втори път се събираме, за да информираме българската общественост какво се е случвало допреди известно време. Казвам какво се е случвало, защото сега ги няма авторите на това, което се е случвало. Изпокрили са се. Току-що получихме информация, че някой от тези, подобни на превеждащия по 21 млн. в ОАЕ, планират да направят среща в Гърция тези дни, оттам да критикуват служебното правителство и в близките дни да организират протест с тежките пътни машини в центъра на София”, заяви вътрешният министър Бойко Рашков.

Полицията откри нарушения за милиони на АМ "Хемус", лотове нямат разрешителни за строеж

„Чухте какво са правили. Какви огромни бюджетни средства са преминали в техни ръце, без да е ясно къде се намират тези десетки милиони на българския данъкоплатец. Те не са средства на Бойко Борисов и неговото правителство, а на българския данъкоплатец. Къде са отишли, в чии ръце са - стана ясно. Как са разходвани - не е ясно. Във всеки случай не за магистрала „Хемус”, добави Рашков.

"Ние ще продължим в този дух, ще продължим да изследваме какво се е случвало с останалите части от магистрала „Хемус”. Нещо съвсем свежо отпреди час: в областта на Търговище около 600 метра от магистралата се е срутила. В момента тази насипна част се изгребва от тежки машини", каза още вътрешният министър. По-късно ръководителят на обекта заяви, че не става дума за 600, а за 50 метра и ремонтът ще бъде за сметка на строителя. 

"Неотдавна Борисов направи обичайна инспекция с главна цел тази част на магистралата. Дори тогава, по повод неговото посещение, ние в МВР получихме едно искане от Георги Георгиев от сдружение БОЕЦ да проверим дали Борисов не е извършил нарушение на Закона за движение по пътищата. Точно този участък, посетен от Борисов, сега се е срутил", каза Рашков.

"Многократно подчертаваме - тази порочна процедура, която измисли правителството на Борисов - „ин хаус” строителство на магистрала, предвижда очевидно, заложено от тях, пълна безотговорност. Пита се в задачата: кой ще плати сега ремонта на строителството на „Хемус” в този участък? Задайте въпроса на Борисов, не го щадете. Коя е отговорната фирма, изграждала този участък? Няма ли пак да го плати българският данъкоплатец? Строител под прикритие работи непосредствено на магистралата. Не знаем кой е отговорният за качеството на това строителство. Нито има строителни книжа, нито има явен строител, който да е поел ангажименти за качество. Това е правителството на Борисов", подчерта Рашков.

"Трябва да си поставим като общество въпросите - кой създаде тази схема, наречена интелигентно „ин хаус” система. Кой създаде тази схема, равнозначна на „ин хаус” процедура? Очевидно, идейната цел е да изтекат бюджетните средства към определени фирми. Един от тези собственици, с известна фамилия, е казал: „Ето това са тези, които ще изграждат”. Това не може да реши сам човек. Това трябва и се решава на ниво МС, на ниво Регионално министерство. Трябва да се постави въпроса на бившия министър Николай Нанков и бившата министърка Петя Аврамова все още продължават ли да поддържат критичния тон към сегашното ръководство на МРРБ, или не. Попитайте тези, които след наши подобни изяви правят пресконференции, на които използват нецензурни изрази, да не кажа обидни, но не дават отговори на въпросите. Питайте го този човек, бившия министър-председател какво ще каже за тази схема сега. Къде са тези пари? Той има ли някакво участие като управленец в тази порочна схема? Знаел ли е за нея, все пак?", запита Рашков.

Вътрешният министър направи коментар и за банката, за която твърди, че е собственост на Борисов. „Не, не е на Цветелина Бориславова. Банката е на един човек, който е в близки отношения с Бойко Борисов, в много близки отношения. Там са били в много близки отношения Борисов, Румен Николов-Пашата, Маджо, Маргините и други”, уточни силовият министър.

На брифинга вътрешният министър засегна и предстоящия вот. „За изборите някои, които се крият и досега се криеха, отричаха да са коалиционни партньори, са направили една среща в Цигов чарк миналия петък. Случайно съвпада денят, в който беше проверен кметът на Пазарджик и любимец на Борисов, който отказа да даде проба за наркотици и алкохол. Там, в дома на един известен лекар, собственик на една голяма болница, където много от управляващите обичат да правят демонстрации как се ваксинират, в неговия дом, е проведена една такава политическа среща между представители на ГЕРБ-СДС и ДПС. Присъствал е и един от зам.-председателите на ДПС, който е заявил, че ще управляват в коалиция след изборите, включително с една друга лява партия. Дали това е бил политически блъф, или не, най-вероятно ще се изясни”, посочи Рашков.

Рашков за прокуратурата

„Искам да кажа няколко думи за братската на ГЕРБ държавна организация, наречена Прокуратура на Република България. Вчера, струва ми се, чух една великолепна говорителка на прокуратурата да казва, че не може да се провежда разследване, успоредно МВР и Прокуратурата за едно и също нещо”, заяви силовият министър.

„Прокуратурата извършва разследване на нещо по отношение на магистралите, което е квалифицирано като безстопанственост по член 219 от НК. Службите на МВР осъществяват разследване на други престъпления. И се пита в задачата дали прокуратурата осъществява разследване и за извършване на строителство без спазването на законите в страната. Питайте го Гешев, питайте Сийка Милева или някой друг. И накрая има ли лице, привлечено като обвиняем от прокуратурата, и има ли лице, привлечено като обвиняем от МВР. Няма такива лица. Следователно за Римското правило изобщо няма място да се коментира - няма подобни предпоставки”, допълни той.

Коментарът на Румен Радев

Коментар за скандала около строителството на автомагистрала "Хемус" дойде и от президента Румен Радев. Държавният глава обяви, че застава зад действията на служебния вътрешен министър Бойко Рашков и обяви, че "лудото раздаване на пари е от години и е време да се изяснят всички факти".

„Да се раздава авансово с милиарди, без разрешително за строеж, без проект, без нищо… Според вас това нормално ли е? Така ли трябва да се изразходват публичните средства? Ние трябва, като общество, най-сетне да знаем истината. Къде са тези пари в момента? Дали са по сметките, дали са изтеглени кеш и има ли изобщо гаранция, че някога тези пари изобщо ще бъдат вложени в тези лотове, на които им трябват години процедури”, попита държавният глава.

Коментарът на Бойко Борисов

"Aз мoгa дa cе подпиша, чe пo-eвтинo мaгиcтрaлa "Хeмуc" нe мoжe дa бъдe нaпрaвeнa". Тoвa зaяви нa брифинг лидeрът нa ГEРБ Бoйкo Бoриcoв на cрeщa c Нaциoнaлния бoрд пo туризъм.
 
"Вcички coфиянци кaрaт пo "Трaкия". Зaтoвa зaхвaнaхмe c удaрни тeмпoвe "Хeмуc". Първo ни трябвa "Хeмуc", трябвa ни Руce - Вeликo Търнoвo, Видин - Мoнтaнa - Врaцa. Извaдихмe пaритe в oтдeлнa cмeткa, зa дa мoжe дa ce дocтрoи "Хeмуc". Нa "Трaкия" трябвa дa нaпрaвим трeтa лeнтa", обясни експремиерът.

По-късно Бойко Борисов, Томислав Дончев и Даниел Митев дадоха брифинг, за да отговорят на част от обвиненията.

"За „Хемус” месеци наред говоря, че готовите участъци имат нужда от приемателен протокол, те дори не са въведени в експлоатация. Ако някъде има проблем, когато се слага пръстта, тогава ще си го поправи фирмата, те дори нямат план за въвеждане. В момента е оставено това огромно строителство без да се зазими, без да се предпази за следващите месеци. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Всеки лот е с банкова гаранция от съответните фирми. Ние сме защитили парите, които са дадени с банкови гаранции, подчерта Борисов. Всичко, което се случва на държавата, хаосът и какафонията и високата смъртност отново ги превръщат в компромати. Аз банка нямам, не съм имал и сега съм си наел адвокат и ще заведа дело, добави Борисов.

В доклада на ЕБВР основните проблеми от изминалите месеци са продължаващата политическа криза, ниската ваксинация и България е изведена като страна с най-висока смъртност.

Банката отчита тези данни в неин доклад. Растежът, който прогнозира ЕБВР на България е по-нисък от съседните ни Румъния и Гърция. Гърция и Румъния се очаква да растат с над 7 %, добави Борисов.

България е на трето място в света по смъртност от COVID-19 на 100 000 души, това излезе преди малко от СЗО, каза още Борисов. Кукловодът Радев какво трябва да направи - да извади Рашков, каза още той. 

„Аз банка нямам и сега ще си заведа дело. Не може човек, който през всичките тези години ме е срещал, да бъде държан отговорен за това. Не мога да повярвам, че дни преди изборите има такава атака само към една партия. Другите партии все едно не съществуват. Нямам против, нито ще ни уплашат. През какво ли не сме минали”, коментира лидерът на ГЕРБ.

Бившият вицепремиер Томислав Дончев посочи, че обществените поръчки са направени с авансови плащания, за да излезе строежът на АМ „Хемус” по-евтино. Всички авансови плащания били застраховани, категоричен бе той, а всяко друго изказване било внушение. Дончев обясни, че няма отговор на въпроса кой какви пари в сакове е носил. Такова обвинение бе отправено на брифинг на полицията по-рано днес.

„Беше казана още една глупост – за кмета на Пазарджик. Той не е кмет на ГЕРБ, той е независим. След това – била се провела среща на къщата на д-р Тиков. Първо, това може да значи, че някой ни следи. Аз обаче гарантирам, че нито аз, нито някои от моите колеги са провеждали такава среща. Господ ми е свидетел. Не знам за такава среща. С ДПС не сме водили никакви такива разговори. И продължава – били сме се ваксинирали при един и същи доктор. Това да си в една болница с един човек по различно време прави ли те ортак с някого? Заснел съм цялата централа, заснел съм си дома. Така, че да не се готвят пак да ми слагат нещо в някое чекмедже. Никога не съм имал злато. Те влязоха, наснимаха, наслагаха и показаха. Същите тия – Радев, Черепа, Рашков и другите. Наснимал съм всичко, за да може като тръгнат пак негодниците, да няма какво да направят”, каза Борисов и предупреди Радев „да си спре хората, защото 10-15 години никой в Европа няма да ни погледне”.

По-късно от „Водно строителство" АД излязоха с позиция по случая. 

„От всички данни, изнесени на пресконференцията, верен е единствено фактът, че “Водно строителство” АД има законно сключен договор с държавното дружество “Автомагистрали” ЕАД за доставка на материали/наем на механизация за участък от Автомагистрала "Хемус"", пишат от там.

Вижте цялата позиция:

До средствата за масова информация,

Уважаеми представители на медиите,

Обръщаме се към Вас, силно притеснени след провелата се днес пресконференция от министъра на вътрешните работи, представители на органите на реда, МРРБ, ДНСК и НАП. По време на събитието бяха направени внушения, уронващи престижа и доброто име на “Водно строителство” АД. Зад името на компанията стоят 50-годишна история, множество обекти в цяла България и екип от десетки висококвалифицирани специалисти.

Ръководството на “Водно строителство” АД категорично възразява срещу спрягането на името на компанията в активни мероприятия с предизборни цели. Намираме пряка връзка между неверните внушения, отправени днес, репресиите, на които сме подложени, и участието ни в справедливите и законни протести на пътно-строителния бранш.

От всички данни, изнесени на пресконференцията, верен е единствено фактът, че “Водно строителство” АД има законно сключен договор с държавното дружество “Автомагистрали” ЕАД за доставка на материали/наем на механизация за участък от Автомагистрала "Хемус".

Екипът на “Водно строителство” АД застава зад ангажиментите, поети при сключването да договора, с доброто си име, което е градил десетилетия, с експертизата си, с модерната си техника и не на последно място – с предоставените гаранции, които са неизменна част от договорните взаимоотношенията. Всички останали твърдения могат да бъдат определени като неверни и манипулативни.

“Водно строителство” АД оказва пълно съдействие на органите на реда в хода на извършваните проверки, като официално е заявило готовността си за това още  на 18.10.2021 г. в писма до директора на ОД на МВР – Благоевград, и до директора на Главна дирекция на Национална полиция. 

Ако тази политическа репресия продължи, ръководството на "Водно строителство” АД няма да се поколебае да потърси правата си пред съответните български и европейски институции.

С уважение,

Екипът на "Водно строителство" АД

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.