Страната обяви днес пореден рекорд от 6 932 нови случая

Националният щаб за гражданска защита на Хърватия съобщи днес, че от 15 ноември се разширява използването на зелени сертификати, които стават задължителни за ползвателите и служителите в обществените и държавните институции. Страната обяви днес пореден рекорд от 6 932 нови случая.

„За да се спре разширяването на инфекцията, е необходимо да се действа в три посоки: да се постигне по-широка ваксинация, да се ограничат събиранията, да се постигне по-голяма сигурност при извършването на дейности, които няма да бъдат ограничени”, заяви началникът на Генералния щаб Давор Божинович.

Поради тази причина ще бъдат въведени нови противоепидемични мерки, които от утре ще ограничат събиранията.

Здравният сертификат действа, смятат от МЗ, но болниците продължават да се задъхват (ОБЗОР)

Потвърждение за ваксинация, преболедуване и негативен тест ще бъдат задължителни от средата на месеца за всички служители в държавните и обществените институции, както и за гражданите, които ще използват техните услуги и ще влизат в помещенията им.

Ако няма подобрение на ситуацията, от 4 януари ще се въведе COVID удостоверение, което ще се издава само на ваксинирани и оздравели, но не и на хора, които са се тествали.

С новото решение, което влиза в сила от утре, щабът ще ограничи допълнително събирането на хора на закрито и на открито.

От утре се забраняват всички публични събирания в затворени помещения на повече от 50 човека, с изключение на притежателите на ковид сертификат, но остава изискването за носене на маски и спазване на дистанция. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БГНЕС