От близо 84 млн. за лот 5 на АМ "Хемус", 60 млн. са изнесени кеш в сакове и чували, заявиха от ГДНП

Скандалът между МВР и бившите управляващи избухна с нова сила днес. Министър Бойко Рашков и разследващите изнесоха нови данни за злоупотреби при строежа на магистрала „Хемус”. Сред тях - и това, че близо 60 милиона от платените авансово пари са изнесени кеш в чували и сакове. От ГЕРБ обвиниха Рашков в лъжа и опит за намеса в предизборната битка, а от прокуратурата уточниха какво е участието им в разследването.

След като преди седмица от МВР направиха две акции и съобщиха, че са открили множество нарушения, свързани със строителството на „Хемус”, днес разследващите разкриха и каква точно е схемата. До този момент, казват от полицията, е приключила единствено проверката на лот 5. Но по думите им най-вероятно се работи по същия начин и по останалите трасета. А именно чрез използване на кухи фирми, със социално слаби и криминално проявени собственици. Повечето от милионите, преведени авансово за лот 5, пък били изтеглени от банка без предварителна заявка в  „чували и сакове”.

За лот 5 са изплатени авансово 84 милиона лева. Парите били преведени на търговско дружество, избрано по така наречената „ин хаус” процедура.

„Тоест, договорите са подписвани по облекчен ред без обществени поръчки”, обясни Калин Стояно от ГДБОП.

От дружеството ги превели на буферна фирма.

„Буферната фирма превежда сумата на създадени за целта кухи фирми, регистрирани на социално слаби и неграмотни лица. Голяма част от тях са криминално проявени”, обясни главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Кухите фирми са регистрирани непосредствено преди превода на парите с капитал от 2 лева, казва главният секретар на МВР.

„Установено е, че в тези банкови сметки на кухи фирми има около 60 милиона лева. Като основание е посочено - извършване на строителни услуги, но без фирмите да имат капацитет”, коментира още Тодоров.

ГДНП: Милиони за "Хемус" изнесени кеш в сакове и чували (ВИДЕО+СНИМКИ)

А 60-те милиона били изтеглени още в деня на постъпването им в банката.

„На суми - около милион, без предварителна заявка в чували и в сакове”, каза още главният секретар на МВР.

Според Румен Спецов става въпрос за ощетяване на държавния бюджет с 20 млн. лв.

Заради петия лот се стигна и до арести. В сряда вечерта, след като униформените получили сигнал, че има опасност да се унищожат важни за разследването документи, претърсили 17 адреса в София, Благоевград, Видин и Монтана. Задържани са 14 души.

В прокуратурата обаче нямало документи, с които да се иска да им бъде повдигнато обвинение.

„По тази причина ние не сме взели мярка за неотклонение, на което и да е лице”, обясни Илияна Кирилова от Софийска градска прокуратура. 

„Искам да ви кажа нещо ново. В областта на Търговище около 600 метра от магистралата се е срутила. Пита се в задачата кой ще плати сега ремонтът на „Хемус” в този участък”, обяви по време на брифинг вътрешният министър Бойко Рашков.

Причините са високи подпочвени води, които са установени в следствие на зимните сезони, поясни ръководителят на обекта Асен Тодоров.

Част от „Хемус” се е срутила край Търговище (ВИДЕО+СНИМКИ)

По думите му става дума не за 600, а за 50 метра. И всичко ще е за сметка на строителя.

Днес, за пореден път, екипът ни направи опит да се свърже с по-голямата част от фирмите, които бяха споменати поименно на пресконференцията, но без резултат. Единствено от „Водно строителство" АД изпратиха позиция до медиите. Според дружеството изнесените данни са „неверни внушения" и заявиха, че ще изпълнят договора си. 

Новите разкрития доведоха до остри обвинения между настоящи и бивши управляващи. Главните действащи лица в днешния политически скандал отново са Бойко Рашков и Бойко Борисов. Двамата размениха остри обвинения по няколко теми. Рашков попита Борисов къде са парите за строителството на магистрала „Хемус”, той пък му отговори – „че бил кукла на конци на президента Румен Радев и всичко било предизборна атака”. 

„Къде е бил Борисов и къде се намира сега в тази схема? Дали от тази схема не са напълнени чекмеджетата му. Ние нямаме друг министър-председател, който да е с пълни чекмеджета – един единствен е той в историята и така и ще остане. И той се казва Бойко Борисов?”, заяви Рашков.

„Черешката на тортата беше самият Рашков. Той се потеше, трепереше. Никога не съм имал кюлчета със злато”, отвърна Борисов.

Според Рашков заради ГЕРБ сега българите ще платят за втори път магистралата. Борисов твърди, че парите са гарантирани.

 „Те не са средства на Борисов и неговото правителство, а на българския данъкоплатец”, заяви вътрешният министър.

Рашков: Строител под прикритие изгражда „Хемус”, ще има още задържани

В темата се намеси и президентът Румен Радев. Той също обвини бившите управляващи.

„1,8 млрд. за 2019 година и то авансово, без разрешително за строеж, без проект, без нищо. Трябва, като общество, най-сетне да разберем истината  - къде са тези пари в момента?”, обясни той.

А въпросът – има ли Борисов банка, през която са минали парите за „Хемус“, разпали още повече скандала.

„Банката е на един човек, който е в много близки отношения с  Бойко Борисов. Там са били Бойко Борисов, Пашата, Маджо, Маргините и други”, категоричен бе Рашков.

Лидерът на ГЕРБ пък лаконично заяви, че „ако има банка, няма да има чекмедже".

Последва ново обвинение от страна на Рашков – ГЕРБ и ДСП имали тайна договорка за общо управление.

„В Цигов чарк в дома на един известен лекар, собственик на болница, е проведена политическа среща между представители на ГЕРБ-СДС и ДПС. Присъствал е един от зам.-председателите на ДПС, който е казал, че ще управляват в коалиция след изборите. Имало е и една лява партия", заяви той.

Борисов отрече това да е вярно.

„Господ ми е свидетел - нито той, нито оторизиран от мен човек съм пращал и не знам за такава среща”, обясни бившият премиер.

От ДПС запазиха мълчание по обвиненията за тайна среща.

От БНБ изпратиха позиция до медиите,  в която се посочва, че Бойко Борисов не е собственик и не участва в управлението на нито една от търговските банки у нас.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.