Премиерът предполага, че ще има допълнително развитие по случая

От изключително значение е българските граждани да знаят дали публичните средства се изразходват по прозрачен и целесъобразен начин. Това заяви относно разкритията за магистрала „Хемус” премиерът Стефан Янев.

„В момента, след направените допълнителни разследващи действия, се изнасят нови факти за случилото се, така че този скандал предполагам ще има допълнително развитие, когато станат известни още факти“, заяви Янев и изрази очакване прокуратурата да действа съобразно закона, каквото е нейното задължение.

МВР с нови разкрития по случая „Хемус” (ОБЗОР)

Министър-председателят припомни, че вече „многократно е казвано, че в дейността по изграждането на „Хемус“ и в цялата дейност на държавното предприятие „Автомагистрали“ има сериозни притеснения“. Премиерът посочи, че се касае за огромни суми, които са преведени на строителни фирми и от които суми не е ясно точно какво произтича и за какво се използват в момента. Същевременно, на фона на авансово платените суми, липсват други средства, с които да се извърши текуща работа, уточни още той.

Янев засегна и темата за обвинител номер едно, като припомни, че въпросът за оставката на главния прокурор се поставя от доста време. „Важно е какво иска обществото. Има усещане за липса на справедливост. Тази липса на справедливост трябва да бъде компенсирана с определени действия – всичко това, което ние наричаме реформа в съдебната власт“, заяви Янев. Премиерът добави, че e въпрос на широк дебат и на консенсус в Народното събрание каква точно ще бъде тази реформа.

ГДНП: Милиони за "Хемус" изнесени кеш в сакове и чували (ВИДЕО+СНИМКИ)

Премиерът коментира и предстоящия вот. По думите му МВР има за задача да провежда кампании и операции, които да ограничат купуването на гласове. 

„Наред с това моят призив винаги е бил хората да гласуват активно, тъй като високото участие на гражданите в изборите отнема електоралната тежест на това явление”, заяви Янев. Той изрази очакване действията на Вътрешното министерство да дадат резултат в борбата срещу купуването на гласове.

„Това явление застрашава нашето усещане, че най-висшето ни право - възможността ни да влияем пряко на властта, е чрез нашия вот. Когато ние не сме убедени, че нашият глас е важен, това води до демотивиране на хората да гласуват“, изтъкна той.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.