Той работи в болницата в Кале, Северна Франция

Историята на един доктор, но не като другите, обиколи света. Пейо е единственият в света медицински кон, който работи в болницата в Кале, Северна Франция. Открива тумори, без да се нуждае от апаратура, а когато влезе в контакт с болен, остава с него до последния му дъх.

„С Пейо сме заедно от осем години, в които живеем по невероятен начин. Заедно празнуваме живота. Празнуваме любовта. Срещнах го, докато търсех кон, който да дресирам за представления. И двамата сме артисти. Участвали сме в десетки представления”, споделя собственикът на коня Хасен Бушакур.

Той обаче бързо си дава сметка, че Пейо не е обикновен кон. „Случваше се след представление сам да търси контакт с определени хора от публиката - често болни. Реагираше странно спрямо тях. Не разбирахме защо. После научавахме, че тези хора вече не са сред нас. Пейо успяваше да улови тяхната слабост”, разказва Хасен.

Пейо влиза в болницата за първи път преди пет години. Но и до днес науката не може да даде отговори за способността му да усеща наближаващата смърт. През последните четири години екип от учени анализира поведението на Пейо. Изследвани са повече от 500 коня от цяла Европа, включително и неговите собствени жребчета.

„Учените са категорични, че Пейо е различен. Дарен е със способността да чувства, воден от силен инстинкт. За момента той е единственият идентифициран кон с подобна мозъчна функция”, обясни още собственикът на животното.

Цялата необикновена история гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.