Днес се подписват договорите с фирми с високи сметки

Започва подписването на договори, с които държавата ще компенсира бизнесите заради високите цени на индустриалния ток. Фирмите ще бъдат подпомогнати за сметките си през октомври и ноември, а сумата ще е в размер на 110 лева за мегаватчас. 

Общата стойност на помощта е 450 милиона лева и от нея ще могат да се възползват около 630 хиляди компании, които купуват ток от свободния пазар. Помощта за всички небитови клиенти ще бъде изплатена, след като и Европейската комисия даде зелена светлина. 

"МС одобри програмата за компенсации. Подготвени са типови договори, като от днес започва същинското прилагане на компенсаторната схема. Енергийното министерство стартира подписването на договори с всички доставчици и производители на електрическа енергия. Настроенията на бизнеса също са добри, няма индикация, че някои няма да подпишат", обясни енергийният министър Андрей Живков. 

Заради високите цени на тока сметката за електроенергия в шивашка фирма в Русе скача четири пъти спрямо миналогодишната. 
 
"Сметката за ток е около 8 хиляди лева. Според мен компенсацията от 110 лв за мегаватчас не е достатъчна. Много бизнеси от нашия бранш ще затворят. Цените за абсолютно всичко, с което се снабдяваме, за да произвеждаме са се вдигнали 3-4 пъти. Ние имаме обаче договорени цени и не можем да ги променяме", коментира собственикът на шивашката фирма Миглена Христова. 

За да започне да се изплаща помощта за бизнеса  държавата очаква  одобрение от Европейската комисия. Небитовите потребители, на които сметката за октомври е фактурирана, ще получат компенсацията си през другия месец, заедно с ноемврийската. Работодателите обаче настояват за помощ и след това.

"Цените няма да спаднат до месец декември. Ние разчитаме на такава компенсация и за декември, и за първото тримесечие на следващата година, защото за целият период на зимата цените са екстремни", обясни Васил Велев, АИКБ. 

В началото на следващата година освен бизнесът, нужда от подкрепа вероятно ще имат и битови потребители, казват синдикатите. Според тях стабилизиране в цените на тока се очаква чак през пролетта. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.