Какви са последствията от избора да шофираш с алкохол в кръвта?

"Ако Токев беше на път без разделителна лента, можеше да има челен удар. Най-вероятно той ще влезе в затвора ефективно". Това заяви Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи в "Твоят ден".

Адвокат Димитър Марковски определи казуса като доста сложно и проблемно деяние, защото е  извършено в условията на повторност. "Наказанието в такъв случай е от 1 до 5 години, ако бъде доказана вината и предвид употребата на алкохол", разясни той.

Какви са последствията от избора да шофираш с алкохол в кръвта? В последната си акция в края на октомври КАТ хвана 122 пияни водачи само за 4 дни.

По думите на Владимир Тодоров цифрите са стряскащи.

"Годишно се залавят около 11-12 000 души с алкохол и наркотици. Половината са с над 1,2 промила, което означава, че са напълно неадекватни. В същото време обаче алкохолът не е на първо място като причина за пътни инциденти, а едва на 4-5 място. За сметка на това обаче се увеличават заловените с наркотици - те достигат до 40%. За сметка на това 60% са с алкохол в кръвта", разкри той.

ХВАНАТИ ПИЯНИ ЗАД ВОЛАНА: Те са известни, но нищо човешко не им е чуждо

Той смята, че са необходими повече дръг тестове, за да може да бъдат заловени повече употребили наркотици.

"По закон може да се откаже както кръвна проба, така и тестване с дрегер. Няма как шофьорите да се накарат насила", обясни Тодоров.

Според адвокат Димитър Марковски панацеята не е свързана с действащите законови норми.

"Ефективното упражняване на контрола трябва да бъде постоянно, а не на определена дата в месеца", подчерта той.

Марковски коментира, че лице, отказващо тест за наркотици и алкохол може да бъде задължено с полицейско разпореждане.

Целия разговор гледайте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.