Процесът по приемане на изборниете книжа ще е при строга охрана

Избори в пандемия. Два дни преди вота все повече членове на комисии в страната са поставени под карантина. Около 100 са подвижните секции за гласуване за карантинираните заради COVID-19, към днешна дата. Те са организирани към момента от 20 районни избирателни комисии, а в ЦИК чакат данни за такива секции от още 11 РИК. Три такива подвижни урни ще има на територията на София област в деня на вота. Едната е в болница, а другите две - в Костинброд и Ботевград.

„Тези екипи, които ще посещават в подвижните COVID секции пациентите в дома им трябав да бъдат облечени с предпазни облекла, маски, ръкавици”, заяви д-р Розалина Чобанова, директор на РЗИ- Област София.

КРИМИНАЛЕН ВОТ: Нови престрелки между бивши и настоящи управляващи

Заради пандемията е направена цялостна реорганизация на изборния процес. “COVID секция, която ще има отделен вход, отделен изход, няма да има достъп до останалите членове”, посочи  Радослав Стойчев - областен управител на София.

Осигурени са и тестове за членовете на комисиите. „Хората със зелени сертификати няма да има нужда да си правят такива”, категоричен е д-р Александър Златанов- зам.- министър на здравеопазването.

Към момента решение на ЦИК е неделя да се броят 30 % от разписките. “Преброяването ще забави процеса, но имаме методически указания как се извършва то”, посочи Красимир Колев, говорител РИК Враца.

Процесът по приемане на изборниете книжа ще е при строга охрана.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.